fbpx

Kulinarski tehničar

Kulinarski tehničar

Četvrti stepen obrazovanja
Prekvalifikacija, dokvalifikacija

Kulinarski tehničar se bavi pripremom svih vrsta toplih i hladnih jela u ugostiteljskim objektima, obraćajući pritom pažnju da jela osim što moraju biti  ukusna, moraju biti  i lepo dekorisana. Kulinarski tehničari  su ti koji sastavljaju jelovnike, poručuju namirnice, određuju način pripremanja hrane (kuvanje, pecenje, prženje), preuzimaju namirnice, skladište ih i čuvaju od kvarenja. U zavisnosti od veličine kuhinje i objekta u kojem rade, mogu biti raspoređeni po zadacima. Kulinarski tehničari u većim objektima imaju pomoćnike koji im  pripremaju namirnice i neophodno je da su uz njih, jer gosti moraju biti brzo usluženi bez obzira na obim posla koji imaju. Takođe, kulinarski tehničar mora da vodi računa o higijeni prostora u kom se priprema hrana i čistoći sudova. Kulinarski tehničari  mogu nastaviti studije  na visokim hotelijerskim školama strukovnih studija.

Srednja škola Arhimed u saradnji sa drugim obrazovnim ustanovama, vrši prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i vanredno školovanje za osobe koje su  završile  osnovnu školu, srednju trogodišnju (odnosno četvorogodišnju školu), ili započeli školovanje pa prekinuli,  pa zbog posla kojim se bave žele da se prekvalifikuju odnosno dokvalifikuju  na smer  kulinarski tehničar. Polaganje ispita je prilagođeno vanrednom školovanju, predmeti su propisani nastavnim planom i programom,  rad škole je odobren  akreditacijom od strane nadležnog Ministarstva a diploma priznata u zemljama Evropske Unije.

PLAN I PROGRAM

I GODINA

  • Srpski jezik i književnost
  • Engleski jezik
  • Istorija
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Računarstvo i informatika
  • Muzička umetnost
  • Geografija
  • Fizika
  • Biologija
  • Hemija
  • Osnovi turizma i ugostiteljstva
  • Higijena
  • Kuvarstvo sa praktičnom nastavom
  • Građansko vaspitanje

II GODINA

  • Srpski jezik i književnost
  • Engleski jezik
  • Istorija
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Računarstvo i informatika
  • Likovna kultura
  • Geografija
  • Fizika
  • Biologija
  • Hemija
  • Kuvarstvo sa praktičnom nastavom
  • Ekonomika i organizacija preduzeća
  • Građansko vaspitanje

III GODINA

  • Srpski jezik i književnost
  • Engleski jezik
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Sociologija
  • Ustav i prava građana
  • Psihologija
  • Umetničko oblikovanje
  • Turistička geografija
  • Poznavanje robe
  • Kuvarstvo sa praktičnom nastavom
  • Građansko vaspitanje

IV GODINA

  • Srpski jezik i književnost
  • Engleski jezik
  • Filozofija
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Turistička geografija
  • Poznavanje robe
  • Nauka o ishrani
  • Hotelijerstvo
  • Marketing u turizmu
  • Kuvarstvo sa praktičnom nastavom
  • Građansko vaspitanje

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA UPIS

Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi (original ili overena fotokopija)

Svedočanstva o završenim razredima i diploma srednje škole (original ili overena fotokopija)

Izvod iz matične knjige rođenih (original ili overena fotokopija)

Lična karta (fotokopija i original na uvid)

UPIS

VANREDNO
ŠKOLOVANJE

064 152 74 28

UPIS

VANREDNO
ŠKOLOVANJE

064 152 74 28

PROFILI UGOSTITELJSKE ŠKOLE:

Konobar
Kuvar
Kulinarski tehničar
Konobar – specijalista
Kuvar – specijalista
1
2
3
4
5
Slider