fbpx

Konobar

Konobar

Treći stepen obrazovanja
Prekvalifikacija

Posao konobara je da poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Primaju porudžbinu od gostiju, prenose osoblju za šankom ili u kuhinji, trude se da što ljubaznije i brže usluže gosta. Neophodno je da usluga konobara bude što kvalitetnija, gost zadovoljan jer i reputacija kafica, restorana ili hotela zavisi od gore navedenog. U pojedinim ugostiteljskim objektima, od konobara se zahteva i obavljanje  dodatnih  poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolice pri sedanju, pomoć pri odlaganju garderobe te savetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće). Odgovornosti konobara su sledeće: primanje narudžbine od gosta, prenošenje narudžbine osoblju, postavljanje stolova, pospremanje stolova nakon upotrebe, ispostavljanje računa i naplata usluga.

Srednja škola Arhimed u saradnji sa drugim obrazovnim ustanovama, vrši prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i vanredno školovanje za osobe koje su  završile  osnovnu školu, srednju trogodišnju (odnosno četvorogodišnju školu), ili započeli školovanje pa prekinuli,   pa zbog posla kojim se bave žele da se prekvalifikuju na smer  konobar. Polaganje ispita je prilagođeno vanrednom školovanju, predmeti su propisani nastavnim planom i programom,   rad škole je odobren  akreditacijom od strane nadležnog Ministarstva a diploma priznata u zemljama Evropske Unije.

PLAN I PROGRAM

I GODINA

  • Srpski jezik i književnost
  • Engleski jezik 1
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Računarstvo i informatika
  • Geografija
  • Fizika
  • Hemija
  • Engleski jezik 2
  • Zdravstvena kultura
  • Osnovi turizma i ugostiteljstva
  • Usluživanje
  • Profesionalna praksa
  • Građansko vaspitanje

II GODINA

  • Srpski jezik i književnost
  • Engleski jezik 1
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Ekologija i zaštita životne sredine
  • Engleski jezik 2
  • Ishrana
  • Usluživanje
  • Ekonomika turističkih i ugostiteljskih preduzeća
  • Osnove kuvarstva
  • Turistička geografija
  • Profesionalna praksa
  • Građansko vaspitanje

III GODINA

  • Srpski jezik i književnost
  • Engleski jezik 1
  • Istorija
  • Fizičko vaspitanje
  • Matematika
  • Sociologija sa pravima građana
  • Engleski jezik 2
  • Svečani prijemi
  • Usluživanje
  • Psihologija u turizmu i ugostiteljstvu
  • Preduzetništvo
  • Osnove poslastičarstva
  • Građansko vaspitanje

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA UPIS

Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi (original ili overena fotokopija)

Svedočanstva o završenim razredima i diploma srednje škole (original ili overena fotokopija)

Izvod iz matične knjige rođenih (original ili overena fotokopija)

Lična karta (fotokopija i original na uvid)

UPIS

VANREDNO
ŠKOLOVANJE

064 152 74 28

UPIS

VANREDNO
ŠKOLOVANJE

064 152 74 28

PROFILI UGOSTITELJSKE ŠKOLE:

Konobar
Kuvar
Kulinarski tehničar
Konobar – specijalista
Kuvar – specijalista
1
2
3
4
5
Slider