fbpx

Zašto se na Vaskrs farbaju jaja?

Jaje je simbol rađanja i pobede nad smrću, iz jajeta izlazi novi život. Farbanje jaja povodom Vaskrsa pominje se prvi put u Srbiji u 16. veku. Postoje mnoga narodna predanja u vezi sa ovim običajem. Prema jednom Marija Magdalena je došla u Rim da propoveda Hristovo Jevanđelje, a sa sobom je nosila korpu belih kokošijih jaja. Car Tiberije nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo isto kao kada bi jaja koja su u korpi postala crvena. Marija Magdalena je tada rekla: “Hristos Vaskrse!”, a sva jaja u korpi postala su crvena.  Prema drugom predanju, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Jedna priča govori o da je ispod krsta na kome je razapet Hrist bilo grličino gnezdo. Krv Hristova koja se slivala obojila  je jaja, pa od tada hrišćani obeležavaju dan Hristovog stradanja farbanjem crvenih jaja.

Simbol vaskršnjeg  jajeta je vaskrsenje, pobeda nad smrću i rađanje novog života.

Zanimljivost

U Sankt Peterburgu postoji muzej Feberžeovih jaja. To su uskršnja jaja koje je ruski zlatar Petar Karl Faberže izrađivao za ruske careve. Danas se smatraju remek-delom zlatarske umetnosti, a napravljeno ih je pedeset u periodu od 1885. do 1917. godine. Jaja nisu rađena samo 1904. i 1905, u vreme Rusko-japanskog rata.

Od Vaskrsa 1885. godine, car Aleksandar III poklanjao je Faberžeova jaja svojoj ženi Mariji. Prvo jaje oblikovano je od emajla, a unutar njega nalazilo se žumance od zlata i u njemu zlatna kokoška. Unutar zlatne kokoške bila je smeštena dijamantska minijatura kraljevske krune i malo jaje napravljeno od rubina.

Nakon smrti Aleksandra III i krunisanja njegovog sina, Nikolaja II, Faberže svake godine za carsku porodicu radi po dva raskošna uskršnja jaja: jedno za caricu-majku Mariju, drugo za carevu ženu Aleksandru.

Tako su godinama nastajala dragocena Faberžeova jaja napravljena od zlata, emajla i dragog kamenja. Ona i danas predstavljaju najcenjenije dragocenosti u svetu kolekcionara i ljubitelja pravih antikviteta.

Na sledećem linku možete poslušati koncert slavnog italijanskog tenora Andrea Bočelija iz prazne milanske katedrale Duomo. Ovaj Uskršnji koncert je simbolična poruka ljubavi, nade i podrške za izlečenje obolelih:

„Verujem u snagu zajedničke molitve. Verujem u hrišćanski Uskrs, univerzalni simbol ponovnog rađanja koji sada treba svakom, bio vernik ili ne“, rekao je Bočeli.