fbpx

Za roditelje…. o zaljubljenim tinejdžerima

Početak ljubavne veze je za mnoge roditelje znak da njihova deca prelaze iz detinjstva u period sazrevanja. Neki roditelji ne mogu da prihvate da deca svoje emocije prenose na druge i plaše se da im više nisu potrebni. Međutim, istina je potpuno drugačija.

Prve ljubavi traju kratko, osećanja su jakog intenziteta, a tinejdžeri samo žele da im ljubav bude uzvraćena.

Roditelji igraju veoma važnu ulogu u tome. Potrebno je na vreme razgovarati o tome šta je potrebno da bi neka veza bila uspešna. Većina roditelja je u zabludi jer pretpostavlja da je dete obavešteno o pozitivnim i negativnim stranama zabavljanja, a to su samo pretpostavke s obzirom na dostupnost informacija i savremen način života.

Još u mlađem uzrastu deci bi trebalo kroz primere u skladu sa njihovim uzrastom načeti temu o ljubavi, izlascima, poverenju…

Uticaj medija na mlade ljude je zaista veliki, tako da mladi imaju idealizovanu sliku onoga sto je plasirano na televiziji u odnosu na stvarnost.

Deca i mladi ne uče samo iz onoga što čuju, već i iz onoga što vide.

Zato je važno da roditelji budu pravi primer veze izmedju dvoje ljudi koji se vole i poštuju.

 Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave je ignorisanje postojanja novih emocija kod deteta. Mladoj osobi zatečenoj sa potpuno novim emocijama, u trenutku kada tek spoznaje i sopstvenu ličnost i telo koje se transformiše u odraslo, najvažnije da zna da su mu roditelji najveća podrška.

I… da znate, odabranik vašeg tinejdzera neće uvek biti onakav kakvog očekujete. Budite strpljivi i s poštovanjem se odnosite prema njemu ili njoj. Nemojte da pokažete da vam se ne dopada i nemojte da pravite greške tako što ćete im držati predavanje o ljubavi i pravilima… Trebalo bi  nasamo razgovarati sa svojim detetom o tome, a kasnije se umešajte samo ako nešto ili neko ugrožava vaše dete.

Ako se pojave problemi, oni mogu biti minimalni i za roditelje i za mlade ljude, ako ga na vreme uputite kako da se ponaša u ljubavnoj vezi i šta da očekuje.

Vaš psiholog