fbpx

Vrednujmo vodu

Arhimed - Srednja škola i gimnazija

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine.

Svetski dan voda slavi vodu i podiže svest o globalnoj krizi sa vodom, a osnovni fokus obeležavanja je podrška postizanju cilja održivog razvoja voda i sanitacija za sve do 2030. godine. Tema Svetskog dana voda 2021. je vrednovanje vode.

Učenici prvog razreda i nastavnik hemije Srednje škole i gimnazije „Arhimed“ obeležili su u okviru nastave na daljinu ovaj važan društveni datum. Njihov zadatak je bio da osmisle pesmicu ili kreiraju strip kojom će istaći značaj vode za živi svet.

Bez vode ne bi bilo života. U njoj je nastao i evoluirao živi svet. Voda je sastojak svih živih bića. Čovekovo telo sadrži oko 70 % vode, neke biljke poput jabuke 85% vode, sok paradajza oko 98%, a telo meduze čak 99% vode. Voda je neophodna i za rast i razvoj biljaka, nekih algi i bakterija, jer u procesu fotosinteze omogućava proizvodnju hrane. Voda je sastavni deo telesnih tečnosti i svake namirnice koju koristimo u ishrani. Ona omogućuje transport supstanci u organizmu, štiti unutrašnje organe od povreda i učestvuje u regulaciji telesne temperature. Voda je važan reaktant i proizvod hemijskih reakcija u organizmu čoveka. Ona ima veliku značaj za piće, pripremu hrane i održavanje lične higijene i higijene stanovanja. Poljoprivrednici vodom navodnjavaju plodne oranice, a u industrijskim postrojenjima ona se koristi kao rastvarač, sredstvo za hlađenje, pokretanje parnih mašina, proizvodnju električne energije u hidroelektranama itd.

Pridružite se razgovoru o tome šta za vas znači voda – VREDNUJMO VODU!

Izdvajamo rad učenice prve godine Srednje škole i gimnazije „Arhimed“, Nicole van Daalen, koja je nacrtala strip u manga stilu.

Arhimed - Srednja škola i gimnazija
Arhimed - Srednja škola i gimnazija
Arhimed - Srednja škola i gimnazija