fbpx

Vaskrs / Uskrs

Vaskrs - Farbanje jaja

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, Vaskrsu, u Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” održana je likovna radionica “Oslikavanje jaja”.

Jaje predstavlja simbol života i ponovnog rađanja. Vaskrs je uvek u vreme proleća kada se priroda budi, a sunce posle zimske ravnodnevice ponovo dobija svoju snagu.

U hrišćanskom svetu se Vaskrs proslavlja u čast Hristovog vaskrsnuća. Smatra se da je on time pobedio smrt.

“Zašto neki ovaj praznik zovu Uskrs, drugi Vaskrs?”, jedno je od pitanja učenika prve godine Srednje škole i gimnazije “Arhimed”. “Vaskrs” se često upotrebljava u našem jeziku po ugledu na ruskoslovenski. Pravilno je reći i “Uskrs”, jer ovaj naziv pripada srpskom narodnom jeziku.

Još jedno od često postavljanih pitanja učenika Srednje škole i gimnazije “Arhimed” jeste i “Kako je pravilno pozdraviti drugu osobu za vreme Vaskrsa?”   S tim u vezi, sreću se Hristos vaskrse, Hristos vaskrs, Hristos voskrese, Hristos vaskrese, ili Hristos voskrse.

Za koji god vid čestitanja da se odlučite, pa bilo to i jednostavno “Srećan Vaskrs” ili “Srećan Uskrs”, svaki „pravi vernik“ će vam reći da ćete biti u pravu, sve dok je čestitka od srca.

Međutim, gramatika ima svoja pravila.

Prema današnjem opšteprihvaćenom rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći Hristos vaskrse.

“Da li je Vaskrs uvek nedeljom?”. Vaskrs je uvek u nedelju i to u nedelju iza punog meseca koji pada posle prolećne ravnodnevice. Vaskrs se može pomerati u razdoblju od 5 nedelja (35 dana), najranije može da bude 4. aprila, a najkasnije 8. maja (pre Blagovesti, a posle Đurđevdana).

Na fotografijama su učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” koji su sa radošću oslikavali drvena jaja i poželeli srećan praznik koji predstoji.

Hristos vaskrse!