fbpx

Utisci sa ekskurzije Ljubljana-Bled-Trst-Venecija

Pored fotografija, napisaćemo nešto više o destinacijama koje smo posetili tokom ekskurzije.

Prva destinacija bila je Slovenija, država bivše Jugoslavije koja ima površinu od 20.300 km2 i nešto više od 2 miliona stanovnika. Njen glavni grad je Ljubljana koja se nalazi na 300 metara nadmorske visine i ima oko 280.000 stanovnika. UNESCO je 2010. godine Ljubljani dodelio naziv Svetski glavni grad knjige, a 2016. godine Ljubljana postaje Zelena prestonica Evropske Unije. Ljubljana raspolaže sa 30 hektara parkova. Građani su ponosni na svog čuvenog sugrađanina, arhitektu Jožetu Plečnika (1872-1957), koji je pokušao da oblikuje grad po uzoru na drevnu Atinu. Simboli grada u ljubljanski zmaj i tvrđava.

Drugog dana boravka na ekskurziji posetili smo Bled. Grad se proteže na 504 metara nadmorske visine i broji oko 5000 stanovnika. Bledski stari grad je najstariji zamak u Sloveniji koji datira još iz 11. veka i nalazi se na 130 metara iznad jezera. Za vreme Drugog svetskog rata na Bledu se nalazilo sedište vojne i civilne uprave Trećeg Rajha. Bled je poznat po svom jezeru, ostrvu koje se nalazi u sredini samog jezera i po svom zamku. Jezero je tektonsko-ledničkog porekla i protočno je. Najveća dubina jezera je 30,6 metara. Poslastičar Ištvan Lukač iz Sente je 1953. godine kao šef poslastičarske radnje u hotelu Park izmislio recept za kempitu i ona je danas zaštoićeni brend Slovenije, sa patentiranim receptom.

Putujući dalje stigli smo i do Italije. Italija se prostire na 301.302 km2 i broji oko 61 milion stanovnika, podeljena je na 20 pokrajina. Glavni grad je Rim, a mi smo bili u poseti jednoj o d najmanjih, Friuli-Venecija-Đulija, čiji je glavni grad Trst. Trst broji oko 200.000 stanovnika. Zlatno doba grada su bili 18. i 19. vek, kada je Trst bio najveća luka na Jadranu. U Trstu su živeli i radili Dositej Obradović, Ivo Andrić, Mihajlo Obrenović, Milorad medaković, Svetozar Marković i drugi.

Druga pokrajina koju smo posetili u Italiji je bila pokrajina Veneto. Glavni grad je Venecija, dok je najveći grad ove pokrajine Verona. Venecija je 1500. godine bila jedan od najnaseljenijih gradova koji je brojao preko 200.000 stanovnika, dok je danas taj broj 54.000 i stanovništvo je pretežno starije, jer mladi mahom napuštaju grad. Venecija je podignuta na 118 peščanih ostrvaca, udaljena 4 kilometra od kopna i 2 kilometra od otvorenog mora. Ostrvca su povezana sa preko 400 mostova i 177 kanala. Nekada je Venecija bila najveći lučki grad na svetu i središte svetske trgovine. Monumentalni simbol grada i simbol moći Mletačke Republike je Bazilika Svetog Marka. Jevanđelista sv.Marko je podigao crkvu u Akvileji i tako postao prvi biskup venecijanskih ostrva. Venecijanski festival je na listi 10 svetskih događaja koje čovek mora da poseti.