fbpx

Uspeh Arhimedovih učenika na međunarodnom takmičenju 8. NIS olimpijada iz ruskog jezika

Ruski centar Fonda „Ruski mir“ pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu zajedno sa Slavističkim društvom Srbije, uz podršku Kompanije NIS a.d., u partnerstvu sa Državnim univerzitetom iz Nižnjeg Novgoroda „N. I. Lobačevski“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, organizovao je 8. NIS olimpijadu iz ruskog jezika. Ove godine, zbog epidemiološko-sanitarnih mera, oba kruga su se održala onlajn.

Uspeh Arhimedovih učenika na 8. NIS olimpijadi

Profesor Marko Cvetković i učenik Vladimir Vulović

Na 8. NIS olimpijadi su učestvovali učenici VII i VIII razreda osnovnih škola i učenici svih razreda svih srednjih škola u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, koji su podeljeni u četiri kategorije. Tako su u ovom takmičenju učestvovali i učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed, i to Vladimir Vulović, učenik trećeg razreda gimnazije (treća kategorija) i Alisa Parfentjeva, učenica trećeg razreda gimnazije (četvrta kategorija).

Prvi (kvalifikacioni) krug je održan 1. juna, kada su se oba učenika Srednje škole i gimnazije Arhimed plasirala direktno na međunarodni, finalni krug takmičenja, a u konkurenciji više od 500 učenika iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Finale ovog takmičenja, na koje se ukupno plasiralo oko 120 učenika, održano je 6. juna 2021. Ovaj krug se sastojao od dva glavna dela, pismenog i usmenog. Na pismenom delu su učenici radili onlajn testove iz leksike-gramatike, zatim razumevanja pročitanog teksta i na kraju razumevanje odslušanog teksta. Nakon ovog dela zasedala je komisija, koja je najbolje plasirane učenike pozivala na usmeni deo, a među njima je bio i učenik Srednje škole i gimnazije Arhimed – Vladimir Vulović. Nakon usmenog dela saopšteni su konačni rezultati.

Učenik Vladimir Vulović je osvojio četvrto mesto na ovom međunarodnom takmičenju.Uspeh Arhimedovih učenika na 8. NIS olimpijadi

Cilj NIS olimpijade iz ruskog jezika jeste promovisanje i popularizacija ruskog jezika, zato su i profesori Srednje škole i gimnazije Arhimed koji se zalažu za popravljanje statusa ruskog jezika u školama sa svim svojim učenicima učestvovali na ovoj manifestaciji i time pokazali da ruski jezik u školama postoji i da zavređuje podršku kako od strane državnih institucija, tako i od strane privrednih subjekata i društva u celini.