fbpx

Učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed na Green Festu

Deseti jubilarni međunarodni festival zelene kulture “Green fest” održan je u Domu omladine, pod sloganom “Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!”.

Učenici svih razreda Srednje škole i gimnazije “Arhimed” su prisustvovali zanimljivim predavanjima, panel-diskusijama i izložbama u okviru “Green festa”. U saradnji sa “Fondacijom Novak Đoković” i “Original magazinom” organizovane su tribine na kojima su učenici  razgovarali na temu hrane budućnosti i uticaja proizvodnje hrane na klimatske promene i životnu sredinu, zatim su upoznali zelene start-up kompanije iz Srbije, učili i pričali o klimatskim promenama i održivim idejama za zaustavljanje globalnog zagrevanja, ali i o ulozi filma kao sredstva za podizanje svesti o očuvanju životne sredine.

U izložbenom programu, pored pomenute izložbe fotografija, mogli su se videti interaktivni modeli koji približavaju temu obnovljive energije, eksponat električnog bicikla – pobednički rad studenata ETF-a na međunarodnom takmičenju, izložba haljina od recikliranih materijala, prečistač vazduha zasnovan na algama itd.

Poseta “Green Fest-u” bila je povod da se u Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” organizuje čas i diskusija na temu jedne od tribina, pod nazivom “Da li je zaista kasno za klimu?“. Učenici naše škole predložili su različite aktivnosti, koje imaju za cilj očuvanje životne sredine i koje će realizovati u toku školske godine. Maštovite ideje pokazale su inicijativu učenika i njihov pozitivan stav da ipak nije kasno boriti se za očuvanje životne sredine i zaustavljanje klimatskih promena.

Novinarska sekcija Srednje škole “Arhimed”
Sofija Arsenijević, Una Ćurčić i Stefan Vladislav Radić