fbpx

Učenici Srednje škole Arhimed na praksi

Učenici Srednje škole “Arhimed” na praksi 4

U Srednjoj školi “Arhimed” pored postojećeg smera, gimnazija-opšti smer, postoje i smerovi: medicinska sestra – tehničar i fizioterapeutski tehničar.

U Srednjoj školi “Arhimed” učenici nakon četvorogodišnjeg školovanja na medicinskim smerovima dobijaju diplomu koja im omogućava zaposlenje u odgovornom i ozbiljnom zanimanju, i koja im omogućava zaposlenje u bolnicama, rehabilitacionim centrima, bolnicama, zdravstvenim ustanovama…

Učenici se osposoblјavaju za: pružanje pomoći pacijentima, zbrinjavanje pacijenata, negovanje pacijenta,merenje i evidentiranje vitalnih funkcija i drugih pokazatelja zdravlja, davanje propisane terapije,pripremanje pacijenta za medicinski tretman, sprovođenje pojedinih medicinskih postupaka, davanje uputa, vođenje medicinske dokumentacije, edukativni rad. Takođe učenici fizioterapeutskog smera dobijaju znanja iz etiologije, patofiziologije, patoanatomije i terapije, zatim uče o terapijskim postupcima, tehnici i metodama kod raznih patoloških stanja kod kojih je indikovan neki od vidova fizikalne terapije i kineziterapije i dr.

Praktičnu nastavu učenici Srednje škole “Arhimed” obavljaju u ordinaciji “Fizio Vračar”,  koja se nalazi u istoj zgradi kao i škola. Na praktičnoj nastavi oni stiču funkcionalna znanja koja im omogućavaju uspešno zaposlenje, a istovremeno odličnu podlogu za nastavak školovanja na fakultetima i dalje usavršavanje.

Nastavu iz stručnih predmeta izvode renomirani lekari specijalisti i fizioterapeuti sa velikim iskustvom.

Na kraju školovanja učenici stiču diplomu koja im omogućava posao u domovima zdravlja, klinikama, bolnicama, pri kućnoj nezi i lečenju, u privatnim i državnim fizioterapeutskim ordinacijama kod nas i u svetu, kao i osposobljavanje za pokretanje private prakse.

Diploma Srednje škole “Arhimed” se vrednuje jednako kao i diploma iz državne škole, a znanje koje učenik ponese nesrazmerno je veće i omogućava nastavak školovanja na Medicinskom fakultetu,  Stomatološkom fakultetu, Farmaceutskom fakultetu, Fakultetu fizičke kulture, Visokim školama i akademskim studijama iz oblasti zdavstvene nege .

Na fotografijama su učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” na časovima praktične nastave u odinaciji “Fizio Vračar”.