fbpx

Učenici na izložbi eksponata iz rimskog perioda u Galeriji SANU

Dana 7.9.2018. učenici Gimnazije „Arhimed“ sa svojim profesorima i članovima kolektiva posetili su izložbu u Galeriji SANU pod nazivom „Rimski limes i gradovi u Srbiji“. Izložba je nastala kao uvod u 24. Međunarodni „Limes” kongres, koji se održavao u Beogradu i Viminacijumu (kod Kostolca) od 2. do 9. septembra 2018. godine.

Učenici su mogli da vide predmete iz perioda od 1. do 5. veka naše ere: grnčariju, delove odeće, novac, nakit i oružje koje su koristili rimski vojnici prilikom odbrane granica carstva tj. provincija Gornje Mezije i Donje Panonije. Učenici su takođe mogli da vide i slike vojnih granica, naselja, vojnih tabora sa propratnim tekstovima na engleskom i srpskom jeziku.

Poseta izložbi organizovana je u okviru projektne nastave, koja ima za zadatak da motiviše učenike da stiču nova saznanja na ovaj način, da sakupe informacije o jednom vremenu, da ih povežu sa predmetima koje uče u školi (interdisciplinarni pristup nastavi) i da konačno donesu produkte koji će biti javno prezentovani.