fbpx

Učenici Arhimeda u poseti Crkvi Sv. Marka

Učenici Arhimeda u poseti Crkvi Sv. Marka

U vreme časova građanskog vaspitanja i verske nastave, učenici trećeg razreda Srednje škole i gimnazije Arhimed su, sa svojim nastavnicima, posetili Crkvu Svetog Marka.

Pored osnovnih podataka o samoj crkvi, učenici su imali priliku da čuju nešto više o ličnosti cara Dušana, čije se mošti nalaze upravo u Crkvi Cvetog Marka.

Car Dušan najpre je bio sahranjen u svojoj zadužbini – crkvi manastira Svetih Arhanđela Mihaila i Gavrila u Prizrenu. Po osvajanju Prizrena, Turci su srušili crkvu i pretvorili je u džamiju. Srpski profesor Radoslav Grujić je 1927. godine otkrio Dušanov grob, sakupio razbacane kosti u temelju crkve i preneo ih u Beograd. Dušanove kosti najpre su čuvane u Patrijaršiji, a zatim prebačene u Crkvu Svetog Marka.

Učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed su veoma bili zainteresovani da postavljaju različita pitanja iz naše istorije i hrišćanstva, a pojedina pitanja prerasla su u diskusiju, kao na primer zašto car Dušan nije proglašen za sveca.

Uz  prijatno druženje i razgovor učenici su se nakon posete uputili u svoju školu, koja se nalazi relativno blizu Crkve Svetog Marka, tačnije u Ljubostinjskoj ulici na Vračaru.

Narod, a naročito potomci stare vlastele

 u doba teških nevolja

otimali su se kao o amajlije o kosti velikog cara.

Njegovi uspesi izgledali su nenadmašivi,

pa su i moštima njegovim pripisivali magijsku moć.

 

prof. Radoslav Grujić