fbpx

Tolerancija

U Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” obeležen je Međunarodni dan tolerancije prigodnim aktivnostima na časovima srpskog jezika i književnosti, psihologije i likovne kulture.

Reč tolerancija potiče od grčke reči tolerare što u prevodu znači podnositi, a podrazumeva prihvatanje i uvažavanje tuđih stavova, ideja, mišljenja i načina života. Države članice UN su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije. U Deklaraciji je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje, ni ravnodušnost. Tolerancija je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti. Ona predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih. Generalna skupština UN je 1996. godine pozvala države članice da obeleže Međunarodni dan tolerancije 16. novembra.

Toleranciju je UNESCO definisao, 1995. godine.

“Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je takođe politički i zakonit zahtev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi menjanju kulture rata u kulturu mira.”

Razlikujemo se u mnogo čemu: stavovima, uverenjima, izgledu, boji glasa, po načinu na koji govorimo, kako se oblačimo, po pitanju političkih, verskih, seksualnih opredeljenja, načinu na koji uzimamo kaput iz ormara, kojom rukom pišemo,

Čini se da se nikada nije više govorilo o toleranciji nego u poslednje vreme, naročito zbog svesnosti da netolerancija izaziva sukobe na najrazličitijim nivoima i najrazličitijih obima. U čovekovoj prirodi je strah od nepoznatog i drugačijeg, kao iskonski oprez od opasnosti. Sličnost izaziva odobravanje i mir, a različitost odbojnost, netrpeljivost.

Tolerancija je veština koja se uči i neguje najpre u porodici, a kasnije i u širim društvenim kontekstima. Ukoliko upoznajemo različite osobe, razumemo i prihvartamo sa svim njihovim različitostima, postajemo bolji i bogatiji. Prihvatanje i razumevanje su u osnovi kvalitetnije komunikacije i života.

Bogatstvo leži u različitosti.