fbpx

Svetski dan zaštite životne sredine

U univerzumu se nalaze milijarde galaksija, u našoj galaksiji su milijarde planeta, ali postoji samo jedna planeta Zemlja – to je glavna poruka ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, a ovogodišnji hašteg na društvenim mrežama je #samojednaplaneta.

Globalna kampanja OnlyOneEarth (Samo jedna zemlja) poziva na kolektivnu, transformativnu akciju na globalnom nivou, za zaštitu i obnovu planete.

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed svake godine, podstičući kod učenika odgovoran odnos prema životnoj sredini, svake godine obeležavamo dan posvećen zaštiti planete Zemlje kroz predavanja, radionice, izložbe i sl. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je davne 1972 godine 5. jun za Svetski dan zaštite životne sredine. Cilj je podizanje globalne svesti o ekološkim problemima i apelovanje na odgovorniji odnos prema okruženju.

Skoro pola veka posle Stokholmske konferencije, Ujedinjene nacije su najavile početak Dekade obnove ekosistema (2021-2030). Osnovan je globalni pokret pod nazivom Generacija obnove, koji okuplja pojedince, grupe, kompanije, vladine i nevladine organizacije iz celog sveta. Tim povodom objavljen je i priručnik za obnavljanje ekosistema, koji sadrži praktične savete za preduzimanje konkretnih aktivnosti.

U našoj zemlji Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je u okviru manifestacije Evropska Zelena nedelja (EU Green Week).