fbpx

Svetski dan knjige i autorskih prava

Svetski dan knjige

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed obeležen je Svetski dan knjige i autorskih prava.

Datum godišnjice smrti Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege, a takođe i godišnjica rođenja Vladimira Nabokova razlog su da se baš 23. April odredi za obeležavanje Svetskog dana knjige. Zvanična odluka doneta na Generalnoj konferenciji u Parizu.

Svetski dan knjiga i autorskih prava obeležava se širom sveta na raznovrsne načine, a ove godine biće obeležen nešto drugačije nego prethodnih, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Šta su autorska prava? Šta je autorsko delo? neka su od pitanja koja su postavljali učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed nastavnicima, susrećući se sa ovim pojmovima u različitim medijima.

Autorsko pravo je pravo koje uživaju stvaraoci odn. autori književnihnaučnih i umetničkih dela (autorska dela), a koje im daje isključivo pravo korišćenja ili odobravanja drugima korišćenja svog dela, a uključuje i sistem zaštite tih prava. U objektivnom smislu, ono je sistem pravnih pravila i načela koje regulišu prava koje zakon daje autoru dela.

Autorsko pravo karakteristično je za evropski pravni krug (prvenstveno se razvilo u francuskom pravu). U anglosaksonskom pravu koristi se pojam kopirajt. Temeljna razlika između autorskog prava i kopirajta je ta, što je prvo bazirano na ideji sopstvenog prava autora kod kojeg postoji veza između autora i njegove tvorevine, dok se kopirajt ograničava striktno na delo kao takvo.

Autorsko delo je originalna tvorevina autora, bez obzira na formu u kojoj je izražena, kao i namenu, veličinu, sadržaj i način iskazivanja.

U autorska dela spadaju: pisana dela (knjige, brošure, članci, prevodi, računarski programi itd.), govorna dela (govori, besede, predavanja itd.), dramska, koreografska i dela pozorišne režije, pantomimska dela i dela koja potiču iz folklora, muzička dela, filmska dela (kinematografija i televizija), dela likovne umetnosti (skice, crteži, slike, grafike, skulpture itd.), dela arhitekture i primenjene umetnosti i industrijskog dizajna, geografske i topografske karte, planovi, skice, makete i fotografije itd.

Iako su nam mogućnosti ograničene, ove godine možemo proslaviti ovaj dan kod kuće, uz omiljenu knjigu i onlajn konferencije koje će zameniti održavanje planiranih događaja uživo.

U nastavku teksta navodimo izreke poznatih koje su odabrali učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed:

Više vrednih ideja se može naći u najmanjoj knjižari nego u čitavoj istoriji televizije.
Endru Ros

Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest: to je idealan život.
Mark Tven

I samo saznanje da te na kraju dana čeka dobra knjiga čini dan veselijim.
Ketlin Noris 

Ne znam nijedan problem koji sat vremena čitanja nije ublažio.
Monteskje

Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će reči izgubiti lepotu.
Kineska poslovica

Ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti svoj život.
Ivo Andrić