fbpx

Svetski dan dizajna

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed ugostili smo ekipu TV Pink-a, povodom Svetskog dana dizajna. Profesorka predmeta Likovna kultura i Umetnost i dizajn, Marina Milovanović Kušić, dala je intervju u kome je govorila o važnosti dizajna, njegovoj primeni, vezi sa umetničkim pravcima i njegovoj prisutnosti u svakodnevnom životu.

U 19. veku, veku industrije, dolazi do saradnje umetnika i industrijskih proizvođača koja je dovela do nastanka dizajna. Proizvodi dizajna su upotrebljivi, praktični, funkcionalni, a istovremeno zadovoljavaju estetske kriterijume. Umetnik postaje dizajner kreirajući upotrebne predmete dajući im svoj umetnički pečat, dizajnersko rešenje.

Tokom razvoja dizajna pojavljuju se i različiti stilovi i pokreti, nastali u različitim zemljama. U Engleskoj nastaje Arts and Crafts stil, koji se odlikovao upotrebom prirodnih materijala i podražavanjem biljnih oblika. Krajem 19. i početkom 20. veka, razvija se novi stil Ar Nuvo, inspirisan prirodnim, floralnim motivima. U Nemačkoj ovaj stil se zove jungend stil, a u Beču secesija. Izuzetna dela ovog stila podarili su nam Alfons Muha, Gustav Klimt, koje veoma često srećemo primenjene na modne detalje i druge upotrebne predmete.

U današnjem tehnološki i informatički razvijenom društvu mladi se sa dizajnom susreću u svakom trenutku, dok su mogućnosti za njihovu edukaciju u ovoj oblasti velike. Kroz različite izložbe, predavanja i umetničke radionice čiji sam autor, trudim se da zavole umetnost i dizajn, i da u njima probudim klicu kreativnosti koja je važna u svakoj oblasti života, istakla je profesorka Srednje škole i gimnazije Arhimed, Marina Milovanović Kušić.