fbpx

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svakog 1. decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv side, sa ciljem podizanja svesti i skretanja pažnje javnosti na značaj HIV pandemije. Obeležavanjem ovog dana podstiče se angažovanje celokupne društvene zajednice, na svetskom nivou, iz više razloga: u osnovi je edukacija opšte populacije ljudi, da bi se predupredila inefkcija ovim virusom, a istovremeno informisala javnost o prihvatanju zaraženih ljudi, bez straha, jer svako ima pravo na normalan život. Poseban akcenat koji se postavlja u okviru kampanje je informisanje i edukacija mladih osoba.

Učenici prve godine Srednje škole i gimnazije „Arhimed“ su na času biologije obeležili svetski dan borbe protiv Aids-a.  Veoma znatiželjni, utvrdili su osnove bioloških nedoumica vezane za virus HIV-a, kao i samu bolest. Vođeni su idejom da šire svest o zdravom životu i prihvatanju obolelih kao ravnopravne članove naše socijalne zajednice.

Uz pomoć nastavnice biologije u Srednjoj školi i gimnaziji „Arhimed“,  Dijane Vukadinović, istraživali su informacije o najnovijim svetskim istraživanjima na polju molekularne genetike i epidemiologije. Učenici su pokazali ozbiljnost i motivisanost u obradi ove teme, pokazali su želju da saznaju što više informacija i nestrpljivost da nova saznanja što pre prenesu svojim vršnjacima. Na kraju časa, pano koji su uradili na temu AIDSa, učenici su okačili u holu škole, prenoseći i na taj način ostalim drugarima u školi informacije o zaštiti zdravlja, prevenciji i lečenju bolesti!