fbpx

Svetski dan borbe protiv alkoholizma

U svetu se 1. april obeležava kao Svetski dan šale, ali manje poznato je da se istog dana obeležava Svetski dan borbe protiv alkoholizma.

Učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” dobili su za domaći zadatak iz izbornog predmeta Zdravlje i sport da urade zadatak na temu alkoholizma.

Bolesti zavisnosti predstavljaju globalni zdravstveni i socijalni problem savremenog sveta i veliko opterećenje za sve koji su u to uključeni. Porodice su često nemoćne da se uspešno suprotstave tom problemu. Alkoholizam je najrasprostranjenija bolest zavisnosti, koja je nažalost sve više prisutna kako u starijoj tako i u mlađoj populaciji, a uočava se i sve učestalija povezanost alkoholizma i zloupotrebe drugih sredstava zavisnosti. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola se povezuje sa više od 200 bolesti i povreda, dok se broj smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom kreće oko tri miliona, odnosno približno 5% svih smrtnih slučajeva na godišnjem nivou. Iako je alkohol prepoznat kao uzrok mnogih bolesti i društveno neprihvatljivog ponašanja, konzumacija alkohola se ne smanjuje. Prekomerna konzumacija alkohola može imati štetne posledice po zdravlje pojedinca, ali i uzrokovati porast nasilja, razaranje porodica i druge društvene probleme.


U nastavku teksta možete pročitati pitanja i odgovore o kojima su učenici Srednje škole i gimnazije
Arhimed razgovarali sa svojim nastavnikom na času izbornog predmeta Zdravlje i sport.

Koje bolesti prouzrokuje alkohol?

Depresiju, gubitaк pamćenja, gojaznost, rak, hipertenziju(Povišen krvni pritisak),tuberkulozu, moždani udar itd.

Alkoholizam u Srbiji?

Svaka šesta odrasla osoba u Srbiji je alkoholičar. Po broju obolelih i umrlih

alkoholizam se nalazi na trećem mestu, a po potrošnji alkoholnih pića na četvrtom mestu u Evropi.

Uticaj alkohola na neke sportske veštine?

Izdržljivost. Organizmu za energiju je potreban šećer u krvotoku. Taj šećer se proizvodi pomoću jetre, oslobađajući glukozu u krvotok. Alkohol smanjuje sposobnost organizma da proizvede ovaj šećer, i zato dotična osoba ima manje energije i manje je izdržljiva.

Gubitak toplote iz organizma. Alkohol na prvu čini da se osoba oseća uzbuđeno,a Posle toga dolazi do naglo gubljenja toplote iz tela. Na ovaj način lako može doći do hipotermije. Što duže traje utakmica ili trening, ili što je hladnije vreme, veći je rizik.

Brzina reakcije. Alkohol utiče na centralni nervni sistem i usporava sposobnost obrade podataka u mozgu. Na ovaj način alkohol utiče na reakcije, koordinaciju, preciznost i ravnotežu – na sve one stvari koje su najvažnije za ostanak u vrhu u bilo kom sportu.

Grč mišića. Tokom vežbanja, mišići sagorevaju šećer, proizvodeći mlečnu kiselinu. Previše mlečne kiseline dovodi do umora mišića i grčeva. Alkohol, koji se nalazi u organizmu od prethodne noći, doprinosi većoj proizvodnji mlečne kiseline i dramatično povećava rizik od doživljavanja jačih grčeva.

Sportske povrede. Alkohol povećava krvarenje i otok oko mekih tkiva kod sportske povrede (uganuće, modrice i posekotine, koje su najobičnije sportske povrede) i zato osobi koja koristi alkohol treba više vremena za oporavak.

Učenica prve godine Srednje škole i gimnazije Arhimed, Nikol Van Daalen uradila je digitalni crtež na temu borbe protiv alkoholizma.