fbpx

Superupijajući polimeri

Superupijajući polimer

Polimeri su supstance koje nastaju reakcijom polimerizacije molekula malih molekulskih masa. Ova hemijska reakcija se odvija na visokim pritiscima i temperaturama uz delovanje katalizatora. Svojstva nastalih polimera znatno se razlikuju od svojstava monomera koji ih grade zbog čega su polimeri našli primenu u svakodnevnom životu.

Učenici trećeg razreda Srednje škole i gimnazije “Arhimed” su sa nastavnikom hemije , Milošem Kozićem, u okviru redovne nastave istraživali svojstva polimera koji se nalaze u pelenama za bebe.

Milioni potrošača koji su roditelji oslanjaju se na superupijajuće jednokratne pelene za bebe. Glavni delovi pelena su inertni polimeri koji nisu toksični i koji su bezbedni za upotrebu. Ovi superupijajući (poliakrilat) polimeri mogu da upijaju višestruko više tečnosti tako da vodu iz česme upijaju čak 200 puta više za razliku od tradicionalnih celuloznih materijala. Poliakrilati imaju sposobnost da zadržavaju tečnost u unutrašnjosti pelene, tako da čak i pod pritiskom štite bebinu kožu. Ovi polimeri upijaju tečnost za samo nekoliko sekundi. Danas su ove vrste pelena ultraelastične, vazduhopropusne, sadrže tračice za olaganje sa fleksibilnim tračicama i indikator vlažnosti. Takođe u novije vreme, unutrašnji sloj pelena premazuje se specijalnim losionima koji smanjuju osip. Rezultati naučnih istraživanja su pokazali da ovi materijali ne podržavaju i ne omogućavaju rast bakterija. Zbog toga možemo reći da su superupijajuće jednokratne pelene za bebe lako  dostupne, udobne i poboljšavaju higijenu i negu kože u odnosu na platnene pelene za bebe.

Učenici trećeg razreda Srednje škole i gimnazije “Arhimed” izveli su hemijski eksperiment, uz pomoć nastavnika, a kao rezultat dobili su superupijajući polimer.