fbpx

Strah i anksioznost

Strah i anksioznost

Trenutna situacija nas više nego ikada uverava u to da svet menja svoj identitet: pored ozbiljne zdravstvene krize udružuju se ekonomska i politička.U trenucima kada se čitava planeta bori sa nevidljivim neprijateljem koji odnosi mnogo života svi se pribojavamo za sopstveno zdravlje, a možda još i više za zdravlje nama bliskih ljudi.Možda za nas ne predstavlja veliku opasnost, ali virus može ozbiljno da naruši zdravlje nama dragih starijih osoba.  Strah je prirodno i logično osećanje u ovim danima i od njega ne treba bežati jer nas on navodi da razmišljamo u pravcu zaštite i preživljavanja.Strah se definiše kao osećanje koje ima osoba koja procenjuje da je ugrožena neka njena vrednost, a da ona ne može adekvatno da se suprotstvi situaciji ili objektu koji je ugrožava. Nekada osoba može imati doživljaj da sila koja je ugrožava deluje kao nešto čemu ne može da se suprotstavi, onda možemo da govorimo o panici. Sasvim je u redu da situaciju u kojoj se nalazi čitav svet treba procenjivati kao ugrožavajuću, ali ono što je jako važno je da izlaz iz nje postoji i da je sasvim realan. U tom smislu panika nije konstruktivna, ni funkcionalana u ovim danima.Strahovi mogu biti racionalni, logični i suprotno tome mogu biti nelogični i iracionalni. Takođe, intenzitet straha može biti adekvatan i neadekvatan (u smislu preterivanja ili umanjivanja).

Strah koji osećamo povezan je sa trenutnom situacijom, ali se on takođe može antipicirati tj.povezati sa nekim budućim događajima. Tada govorimo o strepnji u okviru koje možemo da razlikujemo zabrinutost, tremu i anksioznost.

Anksioznost je u svojoj osnovi povezana sa strahom od odvajanja koje oseća malo dete koje intuitivno zna da nije sposobno da samostalno preživi, a kada postoji pretnja da bi moglo da se razdvoji od roditelja sa kojim je u simbiozi. Anksioznost ili teskoba je osećanje koje ima osoba koja procenjuje da nije u stanju da izađe na kraj sa životnim teškoćama – to je neka vrsta treme pred životom. Brojne su situacije u životu kada je ovakva teskoba prirodna i ne treba je shvatati kao pogrešnu. Teskoba prati i različite životne prekretnice, odnosno krize: kada neko završava fakultet i treba da postane odrasla osoba; kada shvata da je na pragu starosti i slično. Danas je to situacija gde je zdravlje, kao ultimativna životna vrednost, ugroženo. Za sve nas je ovo nepoznata i neizvesna situacija. U nekim trenucima nije lako, ali je konačno i to je ono što nikada ne smemo izgubiti iz vida.

Milena Šekularac, pedagog Srednje škole Arhimed