fbpx

Sreća

Sreća

I skromna sreća takodje je sreća. Bolje je i koliba od slame u kojoj se od srca smeju, nego palata od mermera u kojoj svi plaču!
(kineska poslovica)

Šta je sreća? Možemo reći da je sreća zdrava i pozitivna emocija. Neko će reći da je sreća zadovoljstvo, neko drugi da je sreća ispunjenost, ostvarenost i slično. Čovek je predodređen da teži sreći i zadovoljstvu. Međutim, danas mnogi teže sticanju materijalnog bogatstva misleći da će zbog toga biti srećniji, a ustvari postaju nesrećni. Upravo zbog toga što sreća nije materijalna, već je stanje duha. Čovek stalno teži da stekne što veće bogatstvo koje ne može da dostigne, ili ako dostigne ubrzo shvata da je to nešto što ga je samo na kratko usrećilo, ali tada postavlja novi cilj koji će se truditi da ostvari. Život prolazi u toj trci i nezadovoljstvu i zbog toga su ljudi često nesrećni. Svakodnevni problemi i teškoće takođe utiču da zaboravimo da se radujemo malim stvarima, početku proleća, sunčanom danu, običnoj šetnji, osmehu, zagrljaju… Upravo te male stvari, kojih često nismo svesni,  čine naš život.

U Kraljevini Butan, u podnožju Himalaja, koja je svojevrsna kolevka mnogih svetskih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog veka uvedena je mera nacionalnog blagostanja koja se nije merila u materijalnim bogatstvima, već u osećaju sreće u narodu, poznata kao bruto nacionalna sreća. Njihov predlog da se proglasi Svetski dan sreće usvojile su sve članice Ujedinjenih Nacija jednoglasno. Za datum je odabran 20. Mart, a cilj je da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom osnovni ljudski cilj.

Očekujemo proleće, rascevatale krošnje, parkove koji se bude, sunce, visibabe i ljubičice, šarene pijace i srećne trenutke koji će obojiti naš grad.

Rekli su o sreći:

Sreća je smisao i svrha života, ceo cilj i kraj ljudskog postojanja.
Aristotel

Nikada ne dozvoli da sretneš nekoga, ko nakon susreta s’ tobom neće biti srećniji.
Majka Tereza

Ko ima sreće ne treba mu ništa drugo.
Matija Bećković

Nađi vremena za prijateljstvo, to je put do sreće.
Majka Tereza

Zdravlje nadmašuje sva moguća dobra, tako znatno da je zdrav prosjak srećniji od bolesnog kralja.
Artur Šopenhauer

Samo onaj ko je srećan može širiti sreću oko sebe.
Paulo Koeljo