fbpx

Šetnja Beogradom

Učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” su sa svojim nastavnicima realizovali čas na otvorenom. Lep i sunčan dan bio je idealan za šetnju našom prestonicom.

O značajnim spomenicima kulture u Beogradu govorila im je nastavnica likovne kulture, a nastavnik latinskog jezika pomogao je učenicima da tumače pojmove i izreke na latinskom jeziku. U odličnoj korelaciji pomenutih predmeta čas je bio više nego zanimljiv.

Od Vračara, gde se nalazi Srednja škola i gimnazija „Arhimed“ učenici su stigli do Tašmajdana i podsetili se da naziv parka potiče od turske reči koja znači kamenolom. Na području Tašmajdana je vađenje kamena zabeleženo još od rimskih vremena. Oni su ugrađeni u vodovode, zgrade i hramove rimskih građevina Singidunuma, nekadašnjeg Beogada, a postoje i sačuvani sarkofazi i nadgrobni spomenici iz rimskih vremena koji potiču od kamena sa Tašmajdana.

Napuštajući Tašmajdan učenici su prošli pored crkve Svetog Marka, koja je izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu i najviše je slična manastiru Gračanica. Važan podatak koji treba da zna svaki stanovnik Beograda je da se u crkvi Svetog Marka nalazi grobnica cara Stefana Dušana, grobnica patrijarha Germana, kao i da su u crkvi sahranjeni  poslednji srpski kralj iz dinastije Obrenovića, Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin.

Ubrzo su učenici sa nastavnicima stigli i u ulicu Kneza Mihaila, koja je jedan od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građnskih kuća nastalih krajem 70-tih godina 19. veka.  Upravo ispred velelepne zgrade SANU, koju krase detalji baroknog stila, plesnu tačku imali su članovi udruženja „Ljubitelji istorijskog plesa“, koji su prolaznike na trenutak vratili u neka davna vremena.

Učenici Srednje škole i gimnazije „Arhimed“ vratili su se u prostorije škole puni utisaka naučivši nešto novo na jedan drugačiji i neuobičajen način.