fbpx

Saveti psihologa i pedagoga

U Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” radi stručni tim koji čini psiholog Jelena Milić i pedagog Milena Šekularac. U rubrikama “Reč psihologa…” i “Reč pedagoga” objavljivaćemo tekstove koji će pomoći učenicima da se lakše nose sa problemima u ovom životnom dobu, ali i njihovim roditeljima da bolje razumeju svog tinejdžera.

Adolescencija

Put adolescencije je počeo…

,,Već neko vreme osećam kao da sam na emotivnom ringišpilu. Raspoloženje mi se stalno menja. Ponekad želim da izadjem sa društvom, a ponekad bih se zavukla u neku rupu. Malo sam srećna, malo tužna… imam različita osećanja prema istim stvarima. Kada sam bila mladja sve je bilo nekako jednostavnije…”

Zvuči poznato? Znajte da niste usamljeni!

Adolescencija predstavlja prelazno doba čovekovog razvoja. Adolescent više nije dete, ali još uvek nije ni odrastao čovek. Ovim prelaznim dobom obuhvaćeno je i bezbroj problema mlade ličnosti. To su periodi i faze kada je razvoj intenzivniji i značajniji, jer utiče na stvaranje ili suštinsku reorganizaciju psihičkog bića, njegovih bazičnih osobina i psihičke strukture.

Uspešan put kroz adolescenciju podrazumeva otvorene razgovore sa roditeljima, nastavnicima, odraslima… Razgovori o vašim očekivanjima i normalnim promenama u okviru adolescencije pružiće vam korisne informacije. Koje korake je potrebno preduzeti  da biste donosili prave odluke i ostvarili svoje ciljeve, važno je naučiti upravo od njih.

Ovo je samo početak puta kroz adolescenciju koji nas očekuje. Tekstove koje ćemo u narednom periodu objavljivati pomoći će vam da bolje razumete sebe i druge i usmeriti vas na mogućnosti rešavanja nedoumica koje se mogu javiti u ovom burnom dobu.

Vaš psiholog