fbpx

Psihološka savetodavna podrška za učenike i roditelje

Poštovani roditelji,

u ovoj iznenadnoj situaciji koja nas je kolektivno zadesila moramo ostati pribrani i davati primer svojoj deci da iz svake situacije postoji izlaz.

Za sve nas ovo je ispit koji moramo položiti, da bismo kada vanredno stanje prođe, mogli da nastavimo normalan život. Neko će lakše, a neko teže prihvatiti neprijatnosti koje nosi sadašnji trenutak i zato vas molimo da se obratite za pomoć, podršku ili savet u cilju prevazilaženja psiholoških problema koji se mogu javiti kao posledica ovog kriznog perioda.

Zaposleni u Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed su vam na raspolaganju, za nedoumice i savete oko učenja na daljinu, a naša psihološko-pedagoška služba  za psihološku podršku.

Takođe vas obaveštavamo da je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zbog novonastale situacije izvršilo prenamenu SOS linije za prijavu nasilja u obrazovno – vaspitnim ustanovama, a pozivom na broj telefona 0800 200-201 od 23. marta 2020. godine učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja mogu dobiti psihološku savetodavnu podršku.  

Cilj podrške je dobrobit pojedinca, porodice i celokupne zajednice. Budući da psihološka savetodavna podrška podrazumeva ublažavanje uticaja kriznog događaja, olakšavanje procesa oporavka i sprečavanje ili smanjenje mogućih posledica na psihičkom planu, Ministarstvo će preduzeti dodatne napore kako bi umanjilo posledice stresa učenika, roditelja i nastavnika.

Svi učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji smatraju da im je potrebna pomoć i podrška, osnaživanje u prevazilaženju problema, stresa i anksioznosti u uslovima vanrednog stanja i epidemije mogu pozvati broj 0800 200-201.

Telefon će raditi svakog radnog dana od 9-14 časova.

Na liniji će biti angažovani stručni saradnici – psiholozi i pedagozi koji su radili na SOS liniji za prijavu nasilja u obrazovno – vaspitnim ustanovama i drugi saradnici Ministarstva.