fbpx

Prevazilaženje krize

Arhimed - Srednja škola i gimnazija

Ni najmaštoviti od nas početkom godine nisu mogli da sanjaju o scenariju koji će nas na globalnom nivou zadesiti sredinom marta. Globalna pandemija je iznenadila sve i stavila svet u scenario kakav do sada nije viđen.

Ovo je bio svojevrsni ispit za sve nas, na ličnom, društvenom, institucionalnom nivou. Nikoga nije zaobišla i niko nije imun na sve ono što je covid kriza donela. Podsetila nas je koliko smo krhki i osetljivi, da nema garancije ni za šta, da nas solidarnost i prihvatanje odgovornosti mogu izbaviti iz mnogih nevolja. Ukoliko štitimo sebe, štitimo i druge. Na testu su bili svi, kako odrasli tako i deca.

Naša škola je postupala u skladu sa propisima Ministarstva prosvete i poštovala sve propisane mere rada u skladu sa zakonskom regulativom. U početku je bilo zabrinutosti i od strane roditelja i nastavnika i dece kako će se nastava odvijati u novonastalim okolnostima. Kako deci predstaviti da izolacija nije produžetak raspusta već da se rad intenzivno nastavlja i u toku krizne situacije. Bilo je izazova ali niti jednog trenutka nismo sumnjali u snage naše dece i odlučnost kolega da se uspešno nosimo sa situacijom. Uz podršku stručne službe, nastavnici i deca su sa uspehom ispunjavali sve radne obaveze. Nove digitalne platforme, poput google učionice su se u ovom trenutku pokazale kao idealna i vrlo uspešna opcija i za savladavanje nastavnog gradiva i za domaće zadatke kao vid ispitivanja znanja. Čak i deca koja zbog tehničkih problema nisu mogla da pristupe računaru, nisu bila uskraćena za podršku. Ono što je karakteristika novog doba i novih generacija, što je neretko i kritika starijih generacija upućena mlađoj, da nemaju mere u korišćenju digitalnih pomagala, ispostavlja se kao neophodna veština u kriznom trenutku. Ta vrsta produžavanja ljudskih čula danas dobija na značaju više nego ikada. Mišljenja smo da je prava mudrost imati mere u svemu, pa i u ovome. Digitalna pismenost je odavno nešto što se podrazumeva i ne zaobilazi nijednu generaciju, ona je danas neophodnost. Ubrzava i olakšava i čini progres daleko fluentnijim.

Kriza nas je naučila da pametno koristimo resurse, da nas digitalizacija ne udaljava, već može da učini upravo suprotno, da nas zbliži na novou na kome nismo ni pretpostavili da je moguće. Čestitamo deci, našim herojima, jer mi odrasli u svojim iskustvima imamo toliko kruza za sobom, koje su nas kao društvo zadesile u proteklih 30 godina, i iammo razvijene mehanizme kako da izađemo na kraj sa tim a za njih je ovo bilo nešto potpuno novo, verovatno i prilično uznemirujuće. Stojički su izdržali, pokazali odgovornost i ukazali nam poverenje da ih podržimo na pravi način. Ovo je bila timska borba, tako nastavljamo i u budućnosti. Bez odustajanja, bez predaje, do uspeha, za svako dete podjednako!