fbpx

Predavanje o merama zaštite i prevencije od virusa Kovid 19

Nova školska godina u Srednjoj školi i gimnaziji počela je sa nestrpljenjem. Učenici su se uželeli školskih klupa i novih znanja, druženja i upoznavanja sa novim drugarima.  Da bismo se što pre vratili normalnom životu i uobičajenom pohađanju nastave moramo da budemo odgovorni kako bi virus Kovid 19 konačno nestao iz našeg okruženja.

Stručna saradnica Srednje škole i gimnazije Arhimed, viša sestra – radiolog Danijela Babić dipl defektolog, održala je svim učenicima i zaposlenima sveobuhvatno predavanje o merama prevencije i zaštite od Korona virusa. Ovo edukativno predavanje je učenicima pružilo i dodatna znanja o naukama koje se bave proučavanjem virusa, kao što su: mikrobiologija – virologija kao podspecijalnost mikrobiologije se bavi izučavanjem virusa, infektologija – jedna od najkompleksnijih i najdinamičnijih grana medicine koja se bavi prevencijom i lečenjem infekcija, infektivnih bolesti, kao i raširenih infektivnih procesa i epidemiologija – naučna disciplina koja proučava rasprostranjenost i širenje bolesti u određenoj populaciji. Učenici su zatim upoznati sa značenjem pojedinih epidemioloških termina koji su sada često u upotrebi: prevalenca, incidenca, epidemija, pandemija itd.

Najvažniji deo predavanja odnosio se na Kovid 19, odgovarajući na pitanja u cilju prevencije i zaštite: kako se virus prenosi, koji su simptomi zaraze, ko su ugrožene kategorije ljudi, koje su mere prevencije, koliko virus može da opstane na različitim površinama, kako pravilno izvršiti dezinfekciju, šta raditi u slučaju bliskog kontakta sa zaraženom osobom, koji su sve načini lečenja obolelih od Kovida 19…

Na kraju predavanja učenicima Srednje škole i gimnazije Arhimed su još jednom naglašene  obavezujuće mere prevencije u cilju zaštite od virusa:

  • Prilikom ulaska u školu izmeriti  temperaturu kod dežurnog osoblja, a zatim proći kroz dezobarijeru
  • Masku obavezno nositi u prostorijama škole, osim kada se sedi u klupi
  • Masku treba postaviti čvrsto, prekrivajući usta, nos i bradu;
  • Metalni rub na vrhu treba da se fiksira što je više moguće na nosu bez ometanja disanja;
  • Maska se mora skinuti bez dodirivanja prednje strane.
  • Ruke prati toplom vodom i sapunom i vršiti dezinfekciju sredstvima postavljenim u školi
  • Održavati socijalnu distancu od 1,5 m.

Učenici su bili slobodni da postavljaju pitanja predavaču, na koja je ona rado odgovarala.