fbpx

Predavanje – Kako se zaštititi od Korona virusa

Povodom aktuelne novonastale situacije izazvane širenjem Korona virusa, u prostorijama naše škole smo organizovali edukativno predavanje na temu prevencije i zaštite od infekcija. Dr Milena Argirović je svim učenicima i zaposlenima u školi predstavila najznačajnije karakteristike virusa, šta je to što ga izdvaja u odnosu na neke druge  koji daju slične simptome, koje su najrizičnije kategorije, kao i kako se zaštiti i postupati u slučaju da neko u našoj neposrednoj blizini dobije virus ili u slučaju epidemije. Doktorka je kroz dinamično izlaganje na zanimljiv način, stručno i profesionalno predstavila mitove i zablude u vezi sa virusom, njegovim širenjem i načinima zaštite.

Doktorka je kroz brojne informacije koje se zasnivaju na objašnjenjima i preporukama Svetske zdrastvene organizacije, približila i razjasnila učenicima nejasnoće koje su imali u vezi sa virusom. Učenici su postavljajući pitanja i odgovarajući na postavljena, pokazali prilično znanje i informisanost, ali i neke zablude o širenju i merama prevencije.

Kroz kratke edukativne filmove učenici i zaposleni, imali su prilike da se upoznaju i nauče kako pravilno da stavljaju maske, u kojim slučajevima da ih koriste i na koji način da ih skidaju i bezbedno odlažu. Kako da se ponašaju u slučajevima epidemije ili pandemije. Razloga za paniku nema, ali ima za pojačanu opreznost i postupanje u skladu sa preporukom Svetske zdrastvene organizacije. Pojačane mere higijene, izbegavanje kontakta sa zaraženom osobom, kao i izbegavanje čestog dodirivanja usta, nosa i očiju, osnovne su mere zaštite i prevencije kako nas samih, tako i ljudi iz naše neposredne blizine.

Nakon predavanja svi zaposleni su primili instrukcije o ponašanju i postupanju u slučaju pojave virusa u našoj bližoj okolini.