fbpx

Pozitivno upravljanje emocijama

Pozitivno upravljanje emocijama

Put adolescencije se nastavlja….

Osecanja! Ponekad može da vam izgleda kao da vas po ceo dan bombarduju različita osećanja. To može istovremeno da bude uzbudljivo i da zbunjuje, ali je normalno za adolescente.

Dobra vest je da možete da naučite kako da kontrolišete svoja osećanja.

Emocije su prijatni ili neprijatni doživljaji koji su povezani sa odgovarajućim fiziološkim promenama i aktivnostima, a podstaknute su određenim subjektivno značajnim događajem ili situacijom.

Pre svega morate da razumete da osećanja i misli nisu isto. Razmišljanje obuhvata naše ideje, mišljenje, snove i sećanja. Kada neka osoba zamišlja, to ne znači da misli. Osećanja su različite emocije koje osećamo, kao što su tuga, radost, sreća, uzbuđenje, strah… Poznavanje razlike između misli i osećanja pomoći će vam da razumete sebe i naučite da bolje komunicirate sa drugima.

Vazno je da prepoznate i naučite kako da upravljate svojim osećanjima, da znate kako utičete na osećanja drugih i kako možete da promenite negativna osećanja u pozitivna.

U tekstovima koji slede, imaćete priliku da  pročitate i naučite pozitivne načine da pokažete drugima da ste ljuti ili povređeni, da ne dozvolite da vas, u trenucima kada donosite odluke, obuzme ljutitost, i kako da se izborite sa tim pritiskom koji svi osećamo s vremena na vreme.

Za početak…

Razmislite o tome koja su dva razloga zbog kojih je vazno imati osećanja i na koji način ce vam bolje poznavanje emocija pomoci na putu kroz adolescentno doba.

Vas psiholog