fbpx

Oslobođenje Beograda

Na jučeršnjim časovima u Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed pročitan je proglas koji je uputilo Ministarstvo prosvete svim školama.

U tekstu proglasa se navodi da su na današnji dan, pre 77 godina, 20. oktobra 1944. godine, herojska partizanska vojska i sovjetska Crvena armija oslobodile naš grad, posle 1.287 dana fašističke okupacije. Beograd je okupiran u aprilu 1941. godine pošto su fašisti surovo bombardovali naš grad, uništili desetine hiljada kuća i zgrada i ubili hiljade ljudi i dece. Oslobođenje Beograda

Oslobodiocima Beograda komandovao je general-lajtnant i narodni heroj Peko Dapčević. Danas jedan bulevar u našem gradu nosi ime po ovom heroju. Borbe za Beograd bile su toliko krvave da je za samo jednu kuću ili neku od predratnih zgrada ginulo desetine partizanskih i sovjetskih vojnika. A oslobađala se kuća po kuća, ulica po ulica, jer se okupator dugo spremao za opsadu boreći se do poslednjeg čoveka.

Okupator se za Beograd nije borio zato što je voleo našu prestonicu nego zato što je naš grad najveći i najvažniji grad ovog dela Evrope. Fašisti su znali da će, ukoliko izgube Beograd, saveznička vojska osvojiti njihovu prestonicu Berlin. Oslobođenje Beograda

Hiljade partizanskih i sovjetskih boraca izgubilo je živote tokom devet dana borbi u „Operaciji Beograd”. To su bili mladići i devojke koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Oni su sahranjeni na Groblju oslobodiocima Beograda, gde ćemo i danas položiti cveće u njihovu čast, poštujući žrtvu koju su podneli, navedeno je u proglasu koji je pročitan učenicima Srednje škole i gimnazije Arhimed.