fbpx

Online priredba – proslava školske slave Sveti Sava u drugačijim okolnostima

Arhimed - Srednja škola i gimnazija

Srednja škola i gimnazija „Arhimed“ je, kao i prethodnih godina, pripremila svečanost povodom školske slave, ali ovoga puta u drugačijim okolnostima. U saradnji sa svojom sestrinskom školom, Srednjom stručnom školom iz Novog Sada, učenici su sa svojim nastavnicima pripremili predstavu o prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi. Svečana priredba je snimljena u školskim prostorijama i emitovana na youtube kanalu škole, na kome će moći da je pogledaju svi učenici, roditelji i nastavnici.

Učenici su  nas podsetili na važan datum, 14. januar 1840. godine, kada je u kneževini Srbiji proglašen Savindan za školsku slavu.  Savindan se praznuje u spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva.

Učenici Srednje škole „Arhimed“ i učenici Srednje stručne škole u Novom Sadu su već tradicionalno zajedno obeležili ovaj dan, a ove godine  poštujući mere zaštite i preporuke Ministarstva prosvete zbog epidemiološke situacije, priredili su nam prvu online priredbu .

Arhimed - Srednja škola i gimnazija

Arhimed - Srednja škola i gimnazija
Lazar Gugleta on Unsplash Dan Novog Sada