fbpx

Novogodišnji praznici

U vreme novogodišnjih praznika, kada smo svi u krugu svojih porodica, u toplim domovima okruženi ljubavlju, sa punim trpezama i poklonima, postoje deca koja nemaju ni dom, ni toplu odeću, ni hranu, niti nekoga ko će ih zagrliti. Zato su učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed posetili Svratište i deci uručili novogodišnje paketiće, želeleći da i ova deca osete radost u novogodišnjoj noći, znajući da neko misli na njih.

Svratište postoji od 2007. godine i namenjeno je isključivo deci koja žive na ulicama Beograda, u situaciji ekstremnog siromaštva. Deca koja dolaze u Svratište nemaju osnovne uslove za život. Do sada je na ovom mestu pomoć zatražilo više od 1000 dece, što je zabrinjavajući broj.

Druženje naših učenika i dece Svratišta, ispunjeno emocijama, proteklo je u razgovoru, crtanju, deljenju životnih priča… Poseban utisak na naše učenike ostavila je priča dva madića koji su odrasli na ulici, a pomoć koju su dobijali u okviru Svratišta omogućila im je da ipak završe školu i krenu pravim putem. Oni danas pomažu drugoj deci koja imaju iste probleme, bodre ih da izdrže i veruju da i njih može da čeka lepša budućnost.

Na polasku smo dobili čestitku sa porukom zahvalnosti od Ljubice, crtež jednog sedmogodišnjeg Makija i na rastanku, tužan pogled majušnog Branka.

Poruka Srednje škole i gimnazije Arhimed svim ljudima dobrog srca: “Posetite Svratište i učinite još jedno dete srećnim, jer ono će znati da to ceni!”