fbpx

Novembar – mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Novembar – mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Prema Međunarodnom i Nacionalnom kalendaru zdravlja mesec novembar je posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti.

U novembru mesecu u Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed”, časovi Građanskog vaspitanja i Časovi odeljenjskog starešine posvećeni su upoznavanju učenika sa problemima koja stvaraju bolesti zavisnosti. Koje su preventivne mere i kako preduprediti razvijanje zavisnosti, kako prepoznati i na koji način pomoći osobama sa problemima zavisnosti, pitanja su o kojima se razgovaralo na časovima.

Zbog različitih problema ili zbog znatiželje veliki broj mladih je bio u situaciji da posegne za nekom psihoaktivnom supstancom. Psihoaktivne supstance su sve supstance koje menjaju stanje svesti, odnos prema telu, opažanje, mišljenje, raspoloženje i ponašanje. Mladi ljudi koji počnu da u ranom uzrastu koriste duvan, alkohol, tablete i droge, u riziku su da postanu zavisnici.

Učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” su sa nastavnicom razgovarali o tome šta je to zavisnost. Zavisnost je stanje kada osoba više nije u stanju da kontroliše svoje ponašanje u odnosu na upotrebu psihoaktivnih supstanci. Javlja se prinuda i potreba za daljim unosom i pored očiglednosti štetnih posledica i suprotno zdravom razumu, logici i svojoj svesnoj želji. Novembar – mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Upotreba duvana, alkohola, tableta i droga dovodi do fizičke i psihičke zavisnosti.

Fizička zavisnost podrazumeva prilagođavanje organizma na stalno prisustvo psihoaktivnih sustanci. Uskraćivanje ili njihov nedostatak dovodi do burne reakcije organizma, sa simptomima i znacima koji se zovu apstinencijalna kriza, koja može biti izuzetno neprijatna i teška i jednom doživljena ostavlja strah od ponovnog javljanja, što je i razlog da su zavisnici spremni na sve da ne dožive ponovo tu krizu.

Pored fizičke razvija se i psihička zavisnost u kojoj glavno rešenje svih problema zavisnik vidi u upotrebi psihoaktivne supstance pomoću koje on beži od neprijatnih osećanja i teškoća. Zavisnik korišćenje psihoaktivne supstance ne doživljava kao problem već kao rešenje problema, a to je početak začaranog kruga u kojem se gube sposobnosti koje je stekao, jer je upravo rešavanje problema i prevazilaženje poteškoća ono što nas jača i osposobljava za život.

Mladi najčešće stiču svoja prva iskustva sa drogom u periodu adolescencije. Adolescencija je razvojna faza mlade osobe na prelazu iz detinjstva u odraslo doba. Ovo je period burnih telesnih i psiholoških promena kada se pred mladu osobu stavljaju i određeni razvojni zadaci.Bunt protiv roditelja i drugih autoriteta je svojstveno upravo ovom periodu u razvoju mladih. U adolescenciji su mladi zaokupljeni svojim izgledom, kvalitetima i sposobnostima i to stalno preispituju, pa je često prisutan manji ili veći pad samopouzdanja i samocenjenja. To je period kada su osećanja mladih veoma intezivna i jaka. U pokušaju da savladaju teškoće u postizanju ovih razvojnih zadataka kod adolescenata postoji opasnost od korišćenja duvana, alkohola i drugih droga.

Učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” su imali priliku da pogledaju dokumentarni film “Bolesti zavisnosti kod mladih”, a kao zadatak da osmisle plakat na temu “Reci ne drogama!”.