fbpx

Međunarodni dan Tolerancije

Međunarodni dan Tolerancije

Danas je 16. novembar, dan kada su tačno pre 23 godine članice Ujedinjenih nacija potpisale Deklaraciju o principima tolerancije. Ovaj dan je proglašen Međunarodnim danom tolerancije.

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed trudimo se da negujemo različitosti i u okviru nastavnog procesa obrađujemo teme koje imaju za cilj razvijanje svesti o poštovanju drugih, poštovanju različitosti i negovanju tolerancije. Da li je svako od nas spreman da poštuje i prihvati  nekoga jer je drugačiji od onoga što smo navikli? Da li su ljudi loši ukoliko imaju drugačije navike, drugačije izgledaju, drugačije govore, imaju drugačiju veru od naše, boju kože ili imaju neki fizički nedostatak? To su pitanja kojima se bavimo najčešće na časovima Građanskog vaspitanja, ali I u korealciji sa drugim predmetima kao što su geografija, istorija, srpski jezik i književnost, umetnički predmeti itd.

U protekloj školskoj godini u Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed realizovali smo projekat “Dani kulture i umetnosti različitih naroda” , koji je imao cilj da se učenici upoznaju sa kulturama drugih naroda. Na časovima predmeta Umetnost i dizajn i Jezik, mediji i kultura učenici su uz pomoć nastavnika istraživaliiI prikupljali informacije o nekoj zemlji, a zatim sve to prezentovali jednog dana koi su posvetili toj zemlji. U amfitetru Srednje škole i gimnazije Arhmed tako je organizovan Dan kulture i umetnosti Meksika, gde su učenici napravili izložbu svojih radova, slušali zanimljiva predavanje naše poznate umetnice Leposave Milošević Sibinović koja je živela u Meksiku I podelila svoje utiske o meksičkoj umetnosti, i na kraju pravili meksičke kulinarske specijalitete koje su svi sa oduševljenjem konzumirali.  Ovakav način organizovanja nastave sa ciljem razvijanja tolerancije prema drugima se pokazao kao uspešan, efikasan I dobar primer iz prakse kroz koji su ostvareni planirani ciljevi časa.

Međunarodni dan Tolerancije sve ljude sveta podseća da je poštovanje i uvažavanje razlika uslov mira, stabilnosti i napretka naroda i država. Prihvatanje da nismo svi isti i da lepota jeste upravo u našoj različitosti je nešto čemu težimo u Srednjoj školi I gimnaziji Arhimed. Svaki čovek je jedinstven, baš kao što mu je jedinstvena šara na jagodici prsta. Zar nije divno što svako od nas može dati nešto unikatno I neponovljivo, zar to nije pravo bogatstvo različitosti u kome ćemo svi uživati.