fbpx

Međunarodni dan ptica selica – 14. maj

Medjunarodni dan ptica selica

Danas su učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” sa svojim nastavnicima posvetili dva časa obeležavanju Međunarodnog dana ptica selica.

Najpoznatije selice među životinjama koje se u vreme zime sele u toplije krajeve su ptice. Mnoge životinje ne mogu da opstanu u vreme zime zbog hladnoće, ali i zbog nedostatka hrane, dok se neke vrste sele zbog razmnožavanja.

U nekim područjima zima je izuzetno nepovoljan period za mnoga bića. Hladnoća tada predstavlja veliki problem za mnoge životinje, ali ona ipak nije glavni razlog za seobu nekih vrsta. Mnoge vrste sele se uglavnom zbog nedostatka hrane, dok bi hladnoću nekako i preživele. Odeđene vrste ptica se sele zbog parenja i razmnožavanja.

U našoj zemlji postoji oko 350 vrsta ptica, a od tog broja više od 60% su selice. Zadatak učenika Srednje škole i gimnazije “Arhimed” je bio da se prisete koje su sve ptice selice, a zatim da nacrtaju neke od njih.

U zavisnosti od vrste, ptice putuju pojedinačno (kukavica, svračak i drugi) ili u manjim grupama (guske, patke, ždralovi, ševe, zebe).

Naučnici nisu još uvak sasvim sigurni kako ptice selice određuju vreme polaska i povratka. Veruje se da je dužina dana ono što je presudno za trenutak polaska. Čim dani počnu da se skraćuju, njima je signal da počnu sa pripremama za put.

Sposobnost ptica za nepogrešivo pronalaženje odredišta na kojima prethodno mnoge jedinke nisu ni bile je zadivljujuća, kao i izdržljivost da u seobi pređu ogromne razdaljine, često i bez odmora. Smatra se da ptice u sebi imaju nešto poput unutrašnjih „časovnika“ i „kompasa“ koji ih usmeravaju i upućuju na prave puteve. Postoji i teorija da se pri kretanju orijentišu prema Suncu, Mesecu i Zemljinom magnetnom polju.

Ptica selica