fbpx

Međunarodni dan medicinskih sestara

Procenjuje se da u svetu ima oko 27,9 miliona medicinskih sestara/tehničara. Još pre pandemije Kovida 19 nedostajalo je 5,9 miliona medicinskih sestara u svetu. Zbog postojećeg manjka sestrinskog kadra Međunarodno veće sestara (ICN) procenilo je da će biti potrebno 13 miliona medicinskih sestara/tehničara širom sveta da popune upražnjena mesta u narednih nekoliko godina.

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed od školske 2021/22. godine otvorena su dva medicinska smera: medicinska sestra / tehničar i fizioterapeutski tehničar. Učenici medicinskih smerova su sa svojom nastavnicom Dankom Radosavljević obeležili 12. Mqj – važan dan za sve medicinske radnike, a posebno za medicinske sestre.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Svake godine Međunarodno veće sestara preporučuje temu koju će medicinske sestre širom sveta istraživati tokom godine. Ovogodišnja tema definisana je pod sloganom „Medicinske sestre – glas koji vodi “.

U prethodnom periodu svedoci smo velike borbe celog zdravstvenog sistema sa pandemijom COVID 19 . U fokusu sistema su zdravstveni radnici koji rade pod ogromnim pritiskom dajući svoj maksimum da amortizuju slabosti zdravstvenih sistema širom sveta. Suočavanje sa globalnim nedostatakom medicinskih sestara, stres i sagorevanje na poslu, borba sa COVID 19 infekcijom i gubitak života mnogih zdravstvenih radnika ukazuju na najveće slabosti zdravststvenih sistema . Zbog toga u celom svetu Međunarodno veće sestara skreće pažnju na značaj medicinskih sestara/tehničara, na njihov delokrug rada u zdravstvenom sistemu kao i potrebu za ulaganjem u profesiju medicinskih sestara/tehničara.

Na fotografijama su učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed koji su izabrali ovo humano zanimanje za svoju buduću profesiju.