fbpx

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan roze majica

Arhimed - Srednja škola i gimnazija - pink-shirt-day

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed obeležen je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji je poznat i kao Dan roze majica. Naziv potiče iz priče o kanadskom dečaku koji je bio predmet ismejavanja i fizičkog zlostavljanja od svojih drugara, jer je u školu došao obučen u roze majicu. Tako se obukao kako bi pružio podršku svojoj majci koja je obolela od karcinoma dojke. Aktivisti su tada kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao podršku dečaku. Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama širom sveta.

Tim povodom učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed  pisali su poruke na simboličnim roze majicama koje su izložili u prostorijama škole. Učenicima je prikazana prezentacija o žrtvama vršnjačkog nasilja u Srbiji, podsećajući se tragične sudbine dečaka i devojčica koji su okončali svoje živote zbog psihičkog i fizičkog zlostavljanja svojih vršnjaka. Nakon prezentacije učenici su su razgovarali sa svojim odeljenjskim starešinama, psihologom i pedagogom, a u  okviru časova likovne kulture učenici  Srednje škole i gimnazije Arhimed su imali priliku da kroz individualni likovni izraz pošalju vizuelne poruke na temu tolerancije, empatije, različitosti. Cilj i poruka svih pomenutih aktivnosti jeste podizanje svesti o značaju prevencije nasilja, njegovom prepoznavanju i reagovanju svih zajedno kako se nikada ne bi ponovila sudbina jednog Alekse iz Niša, Anđele iz Vrnjačke Banje  i druge dece, žrtava vršnjačkog nasilja.

Srednja škola i gimnazija Arhimed je organizovanjem predavanja, radionica I izložbe obeležila Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i na taj način pridružila se školama širom sveta.