fbpx

MEĐUNARODNI DAN DECE – 1. JUN

međunarodni dan deceDanas se širom planete obeležava Međunarodni dan dece. U Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” ovaj dan obeležen je na času likovne kulture, na kome su učenici osmislili pano sa porukama podrške deci i njihovim vršnjacima.

Međunarodni dan dece je ustanovljen na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece 1925. godine u Švajcarskoj.

Slavi se u mnogim zemljama 1. juna svake godine. Zvanično je proglašen na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, koja je bila održana davne 1925. godine u Ženevi u  Švajcarskoj.

Sličan događaj – Svetski dan dečijih prava se obeležava i 20. novembra. Ovaj praznik je bio usvojen u  Ujedinjenim nacijama 1954. godine i ima za cilj promociju dobrobiti dece širom sveta.

Učenici Srednje škole “Arhimed” kreirali su poruke sa ciljem da ukažu na dečija prava i najznačajnija pitanja iz oblasti obrazovanja, bezbednosti, ljudskih prava, zdravstvene zaštite i zadovoljavanja njihovih potreba.

Sprečavanje nasilja nad decom i diskriminacije, obezbeđivanje ravnopravnih uslova za život, zdravstvenu zaštitu, socijalno blagostanje, dostupno kvalitetno obrazovanje, dodatnu podršku, igru i druženje, odgovornost su društva u celini. Zadatak svih činilaca društva jeste da se omogući detetu, kao nosiocu prava, da odrasta u boljim uslovima u porodici, lokalnoj zajednici i društvu.

međunarodni dan dece "Arhimed"