fbpx

Ljubav pobeđuje sve

Ljubav pobedjuje sve 1

Kad svima uputiš misli mirne, tihe, pune ljubavi i dobrote, za kratko vreme ćeš videti kako će da se menja krug oko tebe, govorio je otac Tadej.

Možemo se pohvaliti da je Srednja škola Arhimed multikulturalna škola koja među svojim đacima ima one koji su poreklom Italijani, Crnogorci, Hrvati, Rusi, Ukrajinci, Palestinci, Srbi…

Negovanje pluraliteta kultura na istom prostoru i poštovanje različitosti je nešto je čemu težimo kao obrazovno-vaspitna ustanova. Razvijanje tolerancije i razumevanja, poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u različitim kulturama, običajima, navikama, vaspitanju, načinu izražavanja je ono čemu učimo naše đake. Koliko imamo različitosti i koliko imamo sličnosti – tema je za razgovore na časovima Građanskog vaspitanja.

Trudimo se da naučimo naše učenike, buduće mlade ljude koji će za kratko vreme diplomirati i zakoračiti u svet odraslih, da je tolerantan čovek, slobodan čovek koji se drži svojih uverenja, a u isto vreme sposoban da prihvati i poštuje tuđa.

Učenici Srednje škole Arhimed znaju da različito nije lošije, već drugačije, kao i da je privilegija imati u svom društvu drugare koji nas mogu obogatiti novim saznanjima koja nose iz svojih kultura.

U harmoniji različitosti, u okruženju koje je prijateljsko, gde jedan drugome pomaže iz ljubavi i drugarstva, pripremamo mlade ljude za budućnost. Oni su temelj budućeg društva, a njihova budućnost može biti svetla, bezbrižna i srećna ukoliko ih naučimo pravim vrednostima u okviru porodice, a posebno u okviru škole, jer u Srednjoj školi Arhimed to smatramo svojom obavezom.

Na fotografiji su učenici Srednje škole “Arhimed”:  Dajana Abu Sita, Nikol Van Dalen, Viktor Van Dalen, Una Ćurčić, Alisa Parfjenteva, Vladimir Vulović, Matija Mićković, Vid Kvarantan, Jovan Pajkić, Tara Ćirković…