fbpx

Čas Građanskog vaspitanja posvećen Međunarodnom danu zdravlja

Povodom Međunarodnog dana zdravlja na času Građanskog vaspitanja učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed učestvovali su u radionici posvećenoj zdravlju. Na današnji dan, 7. aprila, osnovana je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) čije smo izjave mnogo puta slušali poslednjih godina zbog pandemije.

SZO svake godine na Svetski dan zdravlja ukazuje na siromaštvo ogromnog broja ljudi. Blizu milijardu ljudi, iako je siromašno, mora da plaća zdravstvene usluge.

Prema podacima te organizacije, više od 800 miliona ljudi, odnosno gotovo 12 odsto populacije, potroši 10 odsto budžeta domaćinstva na zdravstvene troškove za sebe, bolesno dete ili drugog člana porodice, što predstavlja prekomerni trošak i veliki globalni problem.

SZO na Svetski dan zdravlja poziva svetske lidere da istraju u naporima za ostvarenje ciljeva održivog razvoja na koje su se obavezali 2015. godine, čiji je krajnji cilj unapređenje zdravlja svih.

U okviru časa učenici Srednje škole Arhimed dotakli su se teme poštovanja ljudskih prava, globalizacije, zaštite životne sredine, zdravlja, uticaja medija, siromaštva itd. što i jesu nastavne teme predmeta Građansko vaspitanje u srednjem obrazovanju.

Učenici su istražujući na internetu pronašli podatke SZO da najmanje polovina svetske populacije trenutno nije u mogućnosti da dobije osnovne zdravstvene usluge, a sa tim u vezi razgovarali o poruci koju nosi nastup i pesma grupe Konstrakta, predstavnika naše zemlje na Evroviziji.