Fizioterapetski tehničari Srednje škole Arhimed i praksa na triatlonu

Fizioterapetski tehničari Srednje škole Arhimed

Na današnjim časovima u Srednjoj školi Arhimed, na smeru fizioterapeutski tehničar, gost je bio dr Milan Ilić, specijalista fizikalne medicine i terapije. Učenicima je predstavljen plan i program rada za tekuću školsku godinu iz praktične nastave u fizioterapiji.

Učenici su bili slobodni da postavljaju pitanja i diskutuju sa našim vrsnim predavačem, koji se preko 25 godina profesionalno  bavi sportskom medicinom, fizikalnom terapijom i radom sa profesionalnim sportistima.

Dr Milan Ilić je vlasnik Fizio Vračara, ordinacije za rehabilitaciju u okviru koje će učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed pohađati praksu i koja se nalazi u školskoj zgradi. Na časovima će učenici imati privilegiju da se upoznaju i sa lečenjem – Recovery Concept, koji je dr Milan Ilić razvijao u poslednjih četvrt veka, a podrazumeva koncept neuro muskularne rehabilitacije pacijenata koji se bazira na pronalaženju uzroka povrede ili bola i njegovom trajnom eliminisanju kroz izgradnju novih i pravilnih obrazaca pokreta.

Savremene tehnologije i otkrića iz oblasti fizikalne medicine, sportske medicine i rehabilitacije, kao i najnovije metode rada sa pacijentima biće dostupne učenicima medicinskih smerova Srednje škole Arhimed u okviru Fizio Vračara.

Zahvaljujući dr Milanu Iliću učenici Srednje škole Arhimed imaće jedinstvenu priliku da budu na praksi u predstojećem triatlonu, međunarodnom sportskom takmičenju koje se u septembru održava u Beogradu, a obuhvata sportske discipline: biciklizam,trčanje i plivanje.

Prvi triatlon je održan 1977. godine na Havajima, a prvo svetsko prvenstvo na olimpijskoj distanci je održano 1989. godine u Avinjonu i učestvovalo je čak 800 takmičara u svim starosnim kategorijama.

Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.

Triatlon je u našoj zemilji prvi put održan 1988. godine u Kragujevcu i nosio je naziv “šumadijski triatlon”. Takmičenje nije imalo formu kao današnji triatlon, jer sportske discipline nisu bile povezane i postojala pauza među njima.
Godine 1993. održano je prvo prvenstvo države na Adi Ciganliji. Od tada se prvenstvo države održava svake godine i broj učesnika je iz godine u godinu sve veći, a naši rezultati su sve bolji.

Godine 1999. održan je prvi kup Jugoslavije u triatlonu.