fbpx

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev

Periodni sistem elemenata

Arhimed - Srednja škola i gimnazija

Srednja škola i gimnazija “Arhimed” sa svojim učenicima danas se podseća na dan kada je rođen jedan od najvažnijih naučnika na svetu, Dmitrij Ivanovič Mendeljejev.

Mendeljejev je ruski hemičar, akademik i naučnik, koji je sastavio najsavršeniji klasifikacioni sistem u prirodnim naukama tj. periodni sistem elemenata.

Dmitrij Mendeljejev je rođen 8. februara 1834. godine u Toboljsku, u Rusiji. Njegovi roditelji Ivan Pavlovič Mendeljejev i Marija Dmitrijevna su imali sedamnaestoro dece. Dmitrij je bio najmlađi. Njegov otac je oslepeo i umro 1847. godine. Porodica je nakon njegove smrti bila veoma siromašna. Majka je radila u fabrici stakla da bi prehranila decu. Kada je fabrika izgorela 1848. godine porodica se preselila u Sankt Peterburg. Dmitrij je tu studirao pedagogiju. Diplomirao je 1855. godine. Nastavio je sa studijama u inostranstvu. U Parizu je proučavao gasove i usavršio spektroskop sa Gustavom Robertom Kirhofom na Univezitetu Hajdelbergu.

Mendeljejev se nakon studija vratio u Rusiju 1863. godine i postao je profesor hemije na Tehnološkom institutu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu. Postao je doktor nauka 1865. godine. Pošto je uvideo da nema dovoljno kvalitetnih knjiga o hemiji za fakultet, odlučio je da sam napiše knjigu „Principi hemije“. Dok je pisao ovu knjigu došao je do otkrića koje je bilo njegovo najveće postignuće. Primetio je određeni obrazac koji se ponavljao između različitih grupa elemenata, i koristeći postojeće znajne o sastavu elemenata i njihovim fizičkim svojstvima mogao je da ih sortira.

Njegova ideja je predstavljena Ruskom hemičarskom društvu 6. marta 1869. godine. Njegov projekat se zvao „Zavisnost između svojstava relativne atomske mase i elemenata“ i u njemu je objasnio da ako se elementi svrstaju po atomskoj masi daju jedan redosled u periodima. Prateći ovaj sistem, on je mogao da predvidi osobine još nepoznatih elemenata.

Radioaktivni element sa atomskim brojem 101 nazvan je mendeljevijum u njegovu čast.

Učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” u sklopu svojih časova su na  sledećem linku koristili  interaktivni periodni: https://www.webelements.com/

Lazar Gugleta on Unsplash