fbpx

Dani kulture i umetnosti…

U Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” pokrenuta je aktivnost na mesečnom nivou, pod nazivom “Dani kulture i umetnosti” . Ideja je da učenici u okviru časova Umetnost i dizajn i Jezik, mediji i kultura, upoznaju kulturu i umetnost jedne zemlje. Kroz projektnu nastavu, uz pomoć nastavnice Marine Milovanović Kušić i nastavnika Marka Cvetkovića, učenici pišu, crtaju, slikaju, prave prezentacije, panoe, putopise, a čak  pripremaju i kulinarske specijalitete.

U decembru mesecu izabrana je država Meksiko. Učenici prve i druge godine Srednje škole i gimnazije “Arhimed” prikupili su raznovrsne informacije o ovoj interesantnoj državi, koja ih je inspirisala svojim bogatim i toplim koloritom, istorijom, folklorom, živopisnom prirodom, da kreiraju svoje likovne radove. Panoi i video prezentacije sa zanimljivostima o Meksiku,  Astecima, kulturnom nasleđu Meksika, muzici,  savremenoj kulturi, podvodnom muzeju, jeziku i kuhinji, bili su izloženi u amfiteatru i atrijumu škole.

Poseban gost Srednje škole i gimnazije “Arhimed” bila je Leposava Milošević Sibinović, naša istaknuta umetnica, koja je vrsni poznavalac meksičke kulture. Svoja iskustva iz života u Meksiku podelila je sa našim učenicima, pričajući im zanimljive priče o alebrihesu, stvorenjima iz mašte, koja se izrađuju od mirišljavog drveta, o Muzeju igračaka itd. Na kraju predavanja učenici treće godine Srednje škole i gimnazije “Arhimed” prezentovali su kulinarske specijalitete Meksika, salsu i naćose, enčilade, nadevene tortilje pripremljene na meksički način… Dodatno veselje izazvala je pinjata, koju je sa učenicima napravila nastavnica Jelena Milić. U dobrom raspoloženju, uz tradicionalnu meksičku muziku marijača, sombrero, gitare i meksičku kuhinju, učenici su obeležili “Dane kulture i umetnosti Meksika”.