fbpx

Dan planete zemlje

Dan planete zemlje-4

Davne 1969. godine na UNESCO-voj konferenciji u San Francisku, mirovni aktivista John Mc Connell predložio je da se prvi dan proleća na severnoj hemisferi posveti planeti Zemlji. Tako je 22. aprila 1970. zvanično prvi put obeležen “Dan planete zemlje”.

Srednja škola “Arhimed” je sa svojim učenicima obeležila ovaj važan datum posvećen mladima, obrazovanju i očuvanju životne sredine. Tim povodom smo u Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” obeležili “Dan planete Zemlje” na taj način što smo organizovali akciju sadnje cveća u dvorištu škole. Odeljenjske starešine su u svojim odeljenjima organizovale diskusiju na temu očuvanja životne sredine i načinima na koje svi možemo da damo doprinos održivom razvoju. Svakodnevno se susrećemo sa nezdravim okruženjem, naročito u urbanim sredinama. Razne vrste zagađenja, nezdrav vazduh, smeće  stvaraju pogubno okruženje za zdravlje ljudi, za koje je u suštini odgovoran sam čovek. Zato svaka osoba treba da se potrudi da da svoj doprinos u zaštiti životne sredine bez obzira na status i ulogu koju ima u društvu. Postati ekološki svestan je imperativ, sveta dužnost svakoga od nas. Učenici sve četiri godine Srednje škole i gimnazije „Arhimed“ organizovali su akciju sadnje cveća u dvorištu škole i na taj način obeležili „Dan planete zemlje“.

Jedna od najbogatijih svetskih kompanija Tesla i njen predsednik, organizuje takmičenje pod nazivom „XPRIZE Carbon Removal“, u trajanju od četiri godine, koje ima za cilj da se podstaknu efikasna rešenja za dostizanje zamišljene stope uklanjanja ugljenika od deset gigatona godišnje do 2050. godine i da im se pomogne da uvećaju kapacitet. Nagrada za najuspešniji tim biće 50 miliona dolara.Nagrada je zaista impozantna i mnogi od nas će ovo takmičenje pratiti naredne četiri godine.

Učenici Srednje škole i gimnazije „Arhimed“ poslali su svoju poruku u cilju podizanja svesti o očuvanju i zaštiti životne sredine. „Zasadite drvo, očistite svoju ulicu, uključite decu, skupljajte plastiku, reciklirajte, ponovo upotrebite, čuvajte vodu, koristite prirodne načine za zaštitu biljaka, čuvajte hranu, ne bacajte je…“ Puno je načina kako možemo da sačuvamo jedini dom koji imamo.

„Dan planete Zemlje“ je svaki dan!

Djordje Jovanovic from Pixabay