fbpx

Dan borbe protiv side – 1. decembar

Dan borbe protiv side – 1. decembar

Prvi decembar je prvi globalno ustanovljen dan zdravlja, a posvećen je borbi protiv side. Dan borbe protiv side je prvi put obeležen 1. decembra 1988. godine. Pored toga što ovaj datum obeležava borbu protiv jedne opake bolesti, on je pokrenuo i jedan sasvim novi vid podizanja svesti o bitnim zdravstvenim temama.

Ovaj datum danas je obeležen na času biologije u Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” kako bi nas podsetio da su neki od sugrađana oboleli od ove bolesti i da je neophodno  pružiti im podršku Ii razumevanje.

HIV AIDS su dva pojma koja se često koriste u istoj rečenici, ali mnogi ne razumeju razliku. HIV i AIDS su dve različite ali vrlo povezane stvari.

HIV virus je virus humane imunodeficijencije, a najčešći i najlakši način prenošenja ovog virusa je preko zaražene krvi, seksualnim putem ili preko zaražene majke na dete.

Opšte mišljenje koje je bilo izraženo ranijih godina, je da se HIV virus može preneti čak i dodirom ili kapljično, ali to nije tačno. Ovaj virus nije moguće preneti uobičajenim kontaktom sa zaraženom osobom, korišćenjem istog pribora, zagrljajem i slično, kao ni kapljično.

AIDS, kod nas poznatiji kao sida, je sindrom stečene imunodeficijencije i ovaj sindrom je poslednji stadijum infekcije HIV virusom. Osobe koje umiru od side, umiru od posledica uzrokovnim ovim sindromom, jer im imunitet slabi, pa su te osobe podložne mnogim drugim bolestima, infekcijama i tumorima.

Ono što je potrebno znati je, da osobe koje su zaražene HIV virusom nemaju sidu i da do oboljevanja može da prođe duži niz godina.

Prosečan period infekcije HIV-om je od dve do deset godina, ali postoje i osobe koje su normalno živele čak i 50 godina uz adekvatnu terapiju.

Nažalost, do sada naučnici nisu uspeli da pronađu vakcinu koja bi sprečila (ili uklonila) HIV virus, niti lek koji može da izleči sidu.

HIV pozitivne osobe su nažalost i dan danas u nekim delovima sveta žrtve nasilja, kako verbalnog tako i fizičkog. Uskraćuje im se pravo na pružanje medicinske pomoći, pravo na obrazovanje, pravo na transplantaciju organa, porodica i prijatelji ih odbacuju, ograničeno im je i pravo na zaposlenje, a ima i slučajeva da su osobe dobile otkaz kada se saznalo da su HIV pozitivne.

Učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” naučili su da je osnovni razlog zašto se ovakve stvari dešavaju je neznanje strah. Pojedinci i dalje veruju da se HIV virus može preneti rukovanjem, zagrljajem, korišćenjem istih predmeta, pribora, peškira, preko hrane ili kapljično i boje se da se i oni ne zaraze.

Osim toga veoma je važno da se suzbije diskriminacija, jer u suprotnom osobe koje su zaražene osećaju strah da se testiraju, da traže bilo kakvu pomoć, da započnu lečenje, a to dovodi do širenja zaraze i naravno veće smrtnosti.

Upravo zbog toga je 1. decembar od izuzetnog značaja jer se tog datuma stavlja fokus na jednu vrlo bitnu temu i društvo se edukuje o tome kako se ovaj virus prenosi i kako ne može da se prenese.

Takođe se radi na edukaciji društva o prihvatanju zaraženih i suzbijanju diskriminacije i stigmatizacije.

U toku časa učenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” su napravili pano sa crtežima i tekstovima sa idejom podizanja svesti kod svojih vršnjaka  o ovoj važnoj temi.