fbpx

Čuvari nasleđa

Učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed učesnici su projekta Čuvari nasleđa, koji je namenjen srednjoškolcima. Ovaj značajan projekat organizuje Društvo za akademski razvoj, uz finansijsku podršku Vikimedije Srbije.

Glavni cilj projekta je da se učenici srednjih škola zainteresuju za učešće u pisanju i dopunjavanju članaka iz oblasti kulturnog nasleđa naše zemlje na Vikipediji. Ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, svi učenici će dobiti priliku da terenski istražuju ono o čemu će pisati.

Kampanja za očuvanje i promociju kulturne baštine Kultura na DAR postoji sedam godina, a svoje delovanje žele da prošire i obogate tako što će saznanje o kulturnom bogatstvu naše zemlje zabeležiti kao slobodan izvor na Vikipediji.

Nastavnica istorije u Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed, Marija Latinović, priključila se projektu, zajedno sa svojim učenikom četvrtog razreda Stefanom Vladislavom Radićem.

Mogućnost učešća u projektu je otvorena za sve učenike beogradskih srednjih škola, a izabrano ih je 26. Oni su odabrali oko 150 različitih mesta i lokaliteta koje bi želeli da istraže.

Prvi sastanak čuvara nasleđa održan je onlajn na platformi Gugl Mit (Google Meet) u sredu 17.03.2021. godine

Učenik Srednje škole i gimnazije Arhimed, Stefan Vladislav Radić, je uspešno primljen u prvu generaciju Čuvara nasleđa.

http://kulturanadar.dar.org.rs/novosti/izabrana-prva-generacija-cuvara-nasledja/