fbpx

Clean Up the World

Očistimo svet

“Očistimo svet “ je jedna od najvećih ekoloških kampanja u svetu. U Srednjoj školi i gimnaziji “Arhimed” već drugu godinu obeležava se ovaj datum kroz različite aktivnosti.

Prošle godine smo u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine održali radionice i

predavanja, a ove godine održali smo kreativne radionice. Najpre su seučenici Srednje škole i gimnazije “Arhimed” podsetili da je prva kampanja pokrenuta 1993. godine i od tada se  održava svake godine trećeg vikenda u septembru mesecu. Kao međunarodni projekat zaštite životne sredine  ima za cilj da  podstakne i podrži grupe, ali i pojedince da kroz zajedničku akciju pokažu brigu za životnu sredinu.

Filozofija pokreta je prilično jednostavna i zasniva se na činjenici da svako može da uradi nešto za bolji svet. Glavna ideja je da svako u svojoj sredini može da učini mali korak, čija je veličina u tome što će inspirisati još nekog iz svoje okoline da učini to isto. Takav odnos prema zaštiti životne sredine je mnogo bolje rešenje nego da se prebacuje odgovornost na nekog drugog.

Na časovima su učenici  Srednje škole i gimnazije “Arhimed”, posle predavanja i diskusije na temu zaštite i očuvanja životne sredine, crtali i pisali tekstove o životinjama koje su izumrle i o životinjama koje su na ivici izumiranja kao posledice zagađenja i nemara čoveka prema okruženju u kome živi.

Crteži na kojima su nosorog, ptica dodo, kineski delfin, panda, beli medved i mnoge druge izložene su u školi povodom obeležavanja ovog važnog datuma za sve nas.