fbpx

Čas fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u Arhimedu

Čas fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u Arhimedu

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed časovi fizičkog vaspitanja odvijaju se u salama Sportskog centra Vračar. Na današnjem času učenici su igrali svima poznatu igru Između dve vatre ili dodžbol (engl. dodgeball).

To je elementarna igra gde dva tima pokušavaju da bacaju lopte jedni na druge dok pokušavaju da ne budu udareni istom. Ima mnogo varijacija igre, ali svaka uključuje izbegavanje lopte s kojom igrači jednog tima gađaju igrače iz suparničkog tima. U igri su učestvovali učenici prvog razreda Srednje škole i gimnazije Arhimed.

Uz vedro raspoloženje učenika  ostvareni su ishodi časa: osposobljavanje učenika da iskaže brzinu, snagu, spretnost, preciznost. Takođe su ostvareni zadaci postavljeni učenicima i cilj časa: poštovanje zadatih pravila, utvrđivanje i proveravanje igrolikih kretnih iskustava dece,  slušanje druga koji objašnjava, poštovanje pravila igre, formiranje i usavršavanje motoričkih navika.

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed imamo učenike koji su na pragu velikih karijera u oblasti sporta. Uz pomoć naših mladih fudbalera, tenisera, košarkaša, kik-boksera trudimo se da podstaknemo sve učenike da se bave sportom makar rekreativno.

Redovno vežbanje kod tinejdžera blagotvorno utiče na razvoj koštano-mišićnog i nervnog Sistema odn. razvoj mozga i moždanih funkcija , razvija pluća, smanjuje rizik od nastanka bolesti modernog doba (dijabetes, hipertenzija, gojaznost…).

Znojenjem se telo oslobađa toksina koji, ukoliko se ne izbace, mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja organizma (maligne bolesti, bolesti bubrega i jetre…)

Cilj nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed je da raznovrsnim i sistematskim motoričkim aktivnostima učenik unapređuje fizičke sposobnosti, motoričke veštine iI znanja iz oblasti fizičke i zdravstvene kulture i na taj način doprinesemo integralnom razvoju ličnosti učenika (kognitivnom, afektivnom, motoričkom), očuvanju zdravlja i stvaranju celoživotne navike za redovnu fizičku aktivnost.