fbpx

BOSIFEST u Arhimedu

BOSIFEST u Arhimedu

U Srednjoj školi i gimnaziji Arhimed, na današnjim časovima verske nastave i građanskog vaspitanja učenici su imali priliku da pogledaju najnovije filmove koji se prikazuju u okviru BOSIFEST-a.

Osobe sa invaliditetom moraju imati ista prava kao i svi ostali građani. Poštovanje njihovih prava, širenje i negovanje empatije odnosno saosećanja sa drugima su pitanja o kojima se razgovara na časovima pomenutih predmeta, a časovi na kome su učenicima prikazani filmovi na ovu temu predstavljaju korelaciju verske nastave i građanskog vaspitanja. BOSIFEST daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo i pruža mladima realnu sliku o problemima sa kojima se suočavaju njihovi vršnjaci sa invaliditetom. BOSIFEST u Arhimedu

Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, a mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Emitovanjem filmova svojim učenicima Srednja škola i gimnazija Arhimed i na ovaj način upoznala je mlade sa pravima, položajem i potrebama osoba sa invaliditetom.

Poboljšanje komunikacije, prihvatanje različitosti, rušenje predrasuda o osobama sa invaliditetom su osnovne poruke učenicima.

Sa druge strane, filmovi sa ovog festival omogućavaju nam da se upoznamo sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika.

Učenici Srednje škole i gimnazije Arhimed pogledali su dva filma:

POZITIVNA STRANA, režija: Jim McMorrow, iz Irske, istinitu priču o Stivenu, mladiću sa Daunovim sindromom koji želi da se otrgne od svoje brižne, ali preterano zaštitničke majke i proslavi svoj 18. rođendan onako kako on želi.

PROBOJ OSEĆANJA, režija: Doug Roland iz SAD-a, prvom filmu u kome glumi osoba koja je gluva i slepa. Priči o odrastanju Tarika, tinejdžera koji luta ulicama Njujorka, očajnički tražeći neki smeštaj kada sreće Artija, gluvog i slepog čoveka kome je potrebna pomoć da bi se vratio kući.

Nakon projkecije učenici  Srednje škole I gimnazije Arhimed su podelili utiske o samom filmu i diskutovali sa nastavnicima o susretanju sa sličnim situacijama u svom životnom okruženju.

BOSIFEST u Arhimedu             BOSIFEST u Arhimedu